Fotbollshörnan

Fokus på den lokala fotbollen

Silly

Cupgeneralen firar 10 år i Nils Holgersson Cup


Många har sett honom som domare i Nils Holgersson Cup. Men bredvid det viktiga uppdraget på planen har Simon Kristensson huvudansvaret för en av Sydsveriges största seniorturneringar. Ett ansvar som nu firar tio år.

Nils Holgersson Cup spelas i Skurup som drog igång 2005. Bara några år senare fick Simon Kristensson förfrågan om att ta över huvudansvaret för turneringen, vilket han inte tackade nej till. Då hade turneringen 40 herrlag. I år deltar 64 herrlag och 40 damlag.

– Det känns såklart roligt, även om jag inte tänkt på det förrän jag räknade efter. Att jag skulle vara involverad på detta sätt var inget som jag trodde när jag tackade ja att hjälpa till en gång i tiden.

När du tog över för 10 år sedan så hade cupen 40 herrlag, nu när ni uppe i totalt 104 lag, hur känns denna utveckling för cupen?

– Såklart fantastiskt kul. Det betyder att vi gör något rätt som gör att lagen till komma tillbaka. Jag tycker personligen att det är mer imponerande att vi lyckas locka till oss hela 40 damlag än 64 herrlag med tanke på antalet lag som finns runt om i Skåne. Mycket har såklart hänt under dessa tio åren och jag har hela tiden haft en ambition att utveckla cupen och ha någon nyhet varje år. Sista två året har det varit lite tuffare med nyheter utan där har fokusen varit på att bibehålla den kvaliteten vi haft och vissa saker lite bättre.

Foto: Nils Holgersson Cup

Tio års slit med cupen, hur tidigt börjar du/ni planera nästa års turnering?

– Efter avslutad turnering så har vi alltid ett eftermöte där vi sammanfattar hur allt gått och om något sticker ut positiv eller negativt. Vi tycker att det är viktigt att ha mötet så när inpå turnerings slut som möjligt för att alla ska ha sakerna färskt i minnet. Efter det så händer oftast inte så mycket förrän i början på oktober då vi har ett uppstartmöte. Där gör vi en ansvarsfördelning och vi spikar saker som gör att vi kan uppdatera hemsidan och öppna anmälningen årets upplaga.

På 10 år har du både sett och hört mycket roligt och tråkiga saker, om du listar de tre roligaste sakerna du har upplevt under åren, vad listar du då?

– Det så såklart mycket roligt som hänt alltid svårt att rangordna. Jag kommer ihåg när vi var 56 lag och fick in 59-60 anmälningar. Istället för att tacka nej till dessa lag så lag jag mig fanken på att vi ska utöka och lyckas bli 64. Då fick jag lägga alla mellandagar vid jul för att försöka värva in lag så att vi blev 64 lag och jag fick be Roger som ansvarar för att tillsätta funktionärer att vi behöver tillsätta 18 funktionärer ytterliggare, vilket alla föreningsmänniskor kan intyga är tufft. Men alla gjorde ett fantastsikt jobb och vi lyckades få ihop det.

– Men det absolut roligaste är under turneringen när lagen kommer in om och tackar för ett bra arrangemang och att vi ses nästa år. Då vet man att dom är nöjda även om dom kanske åkt ut på ett snöpligt mål i slutminuten.

Foto: Nils Holgersson Cup

Förändras cupen något efter åren eller man kör vidare med samma koncept varje år?

– Ja som jag sa så har jag hela tiden haft en ambition att någon nyhet varje år. Det har historiskt sätt varit TV-skärm med livetabell, liveresultat på hemsidan, ny enklare cupsida, nytt konstgräs mm. Nu efter tio år så börjar jag känna att det är svårt att hitta några revolutionerande förändringar utan börjat satsa mer på att bibehålla en hög kvalité och hela tiden bli lite bättre i leveransen. Även om turneringen vuxit så har vi begränsade möjligheter att påverka omgivningen, och begränsade resurser då nästan allt bygger på ideella. Vi försöka hela tiden göra det bästa med dom förutsättningar vi har.

Är alla förberedelser på plats?

– Det känns som allt är under kontroll. Vi ska dit imorgon innan det drar igång och förbereda med mål, nät, inreda kansliet och testa utrustningen. Det är alltid lite extra spänt inför första dagen att all teknisk ska funka och att vi inte glömt något viktigt.

Foto: Nils Holgersson Cup

Vad är det som gör att Nils Holgersson Cup är så populär?

– Jag tror det mest beror på spelformen. Futsal har haft svårt att ta fäste här nere i Skåne vilket resulterat i att många klassiska five-a-side turneringar har fått läggar ner eller minskat i antal lag. Vi spelar en annan spelform som liknar mer vanlig 11-mannafotboll även om det finns skillnader.

– Jag tror det lockar att komma in och spela inomhus på konstgräs och slippa underställ och dom dödligt kalla vindarna som Skåne kan bjuda på vid denna årstid. Att cupen ligger bra i tiden då många lag ska komma igång med sin försäsong, då är det roligt med att inleda med en turnering. Jag tror även vi vinner på att vi hela tiden försöker vara transperanta och göra det bästa för lagen. Att lag som reser långt slipper spela första matchen inte behöver spelar första matchen. Det vinner nog förtroende.

Vilket eller vilka lag tror du överraskar detta år?

– Kulladals FF och FC Trelleborg är alltid starka i herrklassen och Dösjöbro IF och Skurups AIF i damerna. Tyvärr så har både Dösjöbro och Skurup tvingas lämna återbud pga att de tappat så många spelare under frimånaden så damerklassen är mer öppen än på länge, kanske läge för en skräll. Lörby och IFÖ Bromölla är med för första gången på länge kanske kan dom överraska. Historien säger dock att lag som varit med flera gånger tidigare har en viss fördel så kanske är dags för Trelleborg FF att knipa segern eller Hammenhög IF som kryddat med några spelare från Skurup med god erfarenhet av cupen.

Foto: Nils Holgersson Cup

Om man aldrig har besökt cupen tidigare, vad har du och säga till de?

– Kom dit! Ert lag behöver ert stöd och hejarrop. Ju fler folk som är där ju festligare blir stämningen. Om sittplatserna tar slut så lovar jag se till att vi ringer dit fler.

På er cupsida har ni en lite större arena än “ladan” i Skurup som bakgrundsbild, hade det varit coolt och köra finaler inför fullsatta läktare i Malmö Arena eller man nöjer sig i Skurup?

– Klart det hade varit det och Malmö Arena ligger inte alldeles för långt borta. Dock är vi fortfarande en lokal turnering och har inga ambitioner att utöka med ytterligare lag på herrsidan. Damerna har möjligheten att öka till 48 lag sen kommer det bli tufft även där utan att göra om slutspelsformen som vi tycker är väldigt bra.

– I Malmö finns redan Skånecupen som är en turnering som funnits i många år. Vi vill inte heller börja konkurrera med den. Men jag håller med om att en egen turnering med liknande koncept som Nils Holgersson Cup riktat för våra elitlag hade varit spännande att se.

Turneringen drar igång den 17:e januari och varar till den 2:e februari.

--------------------------------------------------

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK!

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.