Fotbollshörnan

Fokus på den lokala fotbollen

Silly

Från Örkelljunga till Japan- Salomonsson om Asienäventyret

Foto: Privat

Foto: Privat


Under slutet av 2018 lämnade Örkelljunga-sonen Emil Salomonsson IFK Göteborg för spel i japanska Sanfrecce Hiroshima. Nu väntar ett nytt äventyr i Japan för ytterbacken då han gått på lån till Fukuoka i andraligan.

Emil Salomonsson inledde sin karriär i Ekets GoIF. Sedan dess har det hänt en del i hans fotbollsliv. Först Ängelholm, sedan Halmstad BK innan den stora flytten till IFK Göteborg där hans karriär blomstrade vilket även resulterade i ett antal landskamper för det svenska A-landslaget. Resan Salomonsson gjort från lilla Eket till dagens tillvaro i Japan är svår att beskriva för 30-åringen, han kunde knappt tro på att det skulle gå så här bra.

– Nej verkligen inte. Det är helt otroligt när man tänker på det. Från lilla Eket till stora Japan. Så jag är tacksam för all hjälp jag fått på vägen. Utan mina tränare och min förening Eket hade jag aldrig varit här, säger Salomonsson.

Kan du berätta lite kort om turerna kring flytten till Japan från början?

– Under slutet av 2018 fick jag höra om att det fanns en klubb i Japan som var intresserad. Då kände jag direkt att vi kör på det, klubben hade följt mig i ett par år och vid den tidpunkten passade det bra att ta över mig när jag var en fri spelare.

Hur har tiden i Japan varit rent fotbollsmässigt?

– Den har varit mycket bra, väldigt lärorik och spännande. Mycket utvecklande och precis den nytändningen som jag var ute efter.

Att vara fotbollsspelare brukar vara snarlikt var man än spelar. Det handlar om att träna, äta, sova och sköta sina förberedelser på bästa sätt. Flyttar man till ett land som Japan kan det dock uppstå en del kulturkrockar. En sådan krock för Salomonsson var språket.

– Språket är ganska svårt och jag har en tolk med mig när det är något nytt jag ska göra. Allt från att handla mat till att bara gå på restaurang är en utmaning i sig. Med det sagt, Japan är ett magiskt land. Jag har blivit helt kär i landet och människorna är lika bra, skulle vilja rekommenderar alla att ta chansen och åka dit.

Efter en säsong i Sanfrecce Hiroshima där ytterbacken stod för 19 matcher och två mål för klubben kom det som en liten överraskning när han blev utlånad till Fukuoka i andraligan. Salomonsson själv är entusiastisk till ännu ett äventyr i Japan och till en klubb som vill nå högre höjder.

– Det kändes kul med en ny klubb och en ny utmaning. Tränaren ville ha mig och jag kände att det är utvecklande att byta miljö ännu en gång. Staden är en av de mest livliga och fartfyllda. Sen var det ett intressant projekt att gå till en klubb som satsar hårt på att bli uppflyttade.

Är tankarna att fortsätta i Asien även efter detta kontraktet eller längtar du hem?

– Jag har fullt fokus på den här säsongen sen får vi se. Planerna är inte längre än så. Sen är det klart, Japan är långt bort från familj och vänner. Men som sagt, vi får se.

Avslutningsvis var vi tvungna att fråga om Örkelljunga-sonen kan tänka sig att avsluta karriären i Ekets GoIF en vacker dag.

– Allt handlar om boendesituationen efter att jag har lagt skorna på hyllan . Finns det en möjlighet hade jag gärna spelat några matcher för min favoritklubb, det hade varit som att sluta cirkeln och ett roligt avslut.

Foto: Privat

--------------------------------------------------

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK!

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.