Fotbollshörnan

Fokus på den lokala fotbollen

Silly

Richard Ringhov: “Andra året är alltid svårast”


Torns IF slutade på en tolfteplats i Div 1 Södra under 2019. För tränaren Richard Ringhov inleder han sin elfte försäsong i Torns IF.

– Alla som håller på med detta längtar efter att det skall starta. Sedan har vi i Sverige världens längsta uppstart innan seriespelet väl sätter igång. Kul att träffas och börja bygga för 2020 med allt vad det innebär.

Hur vill du summera säsongen 2019?

– Upp och ner. Våren bra, hösten sämre. Tror det handlade mycket om att när vi kom in i hösten och tappade ett par poäng så jämförde vi oss med 2019 och besvikelsen blev då stor att vi inte var med där uppe och då vacklade vi och tappade onödiga poäng och helt plötsligt var vi indragna i kvalspel. Det svänger fort och när man vacklar en aning blir man straffad direkt. Största problemet var målskyttet och det är ju rätt så enkelt att om man har problem med att göra mål så är risken stor att man inte vinner matcher.

– Det kändes dock aldrig som att vi var i någon fara för det var mycket som skulle gå emot oss för att vi skulle få kvala.

– Vi klarade målsättningarna med Svenska cupen och DM så sammanfattningsvis ganska OK. Vi ville och hoppades ju givetvis att vi skulle hamna högre upp i tabellen.

– Den gamla klyschan säger ju att andra året är alltid svårast. 

Hur kommer försäsongen i Torns IF se ut?

– Träning tre till fyra gånger i veckan. Första tiden lägger vi fokus på att bygga upp fysik och rörlighet, alltså lägga en grund, sedan går vi mer in i den taktiska perioden när vi sätter vårt spel. Individuellt fokus präglar sedan vissa träningar när vi kommer in i februari. 

– Vi har ju givetvis analyserat 2019 och här kommer vi att fokusera på både det vi gjorde bra men också det som inte fungerade.

– Vi har ett uppstartsmöte nästa lördag där vi pratar om hur vi ska spela, träna men givetvis mycket annat också. Vi har alltid det och det brukar vara stort engagemang och det är viktigt att vi har detta tillsammans, både spelare och ledare.

Ny tränare vid din sida, hur kommer era rollfördelningar se ut under året?

– Alexander Ekström har kommit in och Robin Lindroos är kvar.  Vi har en tydlig rollfördelning för att få ut max av oss alla tre. Vi har inledningsvis sedan november jobbat hårt för att sätta våra roller och det tycker jag vi lyckats med hitintills.

Kort:

– Robin har ansvar för försvarsspel, Alex har ansvar för anfallsspel och jag ska ha ett helhetsansvar och styra vår träningsmetodik och våra diskussioner så att allt kopplas till vårt sätt att spela matcher och träna.

– Sedan delar vi på scouting så vi täcker alla delar både när det gäller motståndare men också när vi följer upp våra egna matcher och individuell utveckling.Alla är prestigelösa i detta och eftersom vi jobbat så innan i Torns IF  så innan så et kommer det att bli jättebra. Jag tycker själv det är intressant att snegla på exempelvis hockeyn i hur man jobbar för att täcka alla delar. Det viktiga är att spelarna känner till vad var och en pratar om så att det inte blir otydligt. Vi går mer och mer mot en framtid där jag tror att teamet gör att vi kan täcka alla delar.

– Tomas Svensson ansluter som nygammal målvaktstränare och det var en jättebra lösning för Tomas fungerar kanon i sin roll så här känns det inte som att någon ny kommer in. 

Hur vill du summera er Silly Season?

– Bara bra. Vi har tappat ett par spelare och därigenom har vi velat få in nya spelare för att täcka dessa men vi har givetvis också analyserat vad vi behöver för spelartyper för att få det att fungera på bästa sätt.

– Viktor Sköld och Norr Zadran kom in tidigt och sedan när Felix lämnade så var det naturligt att ersätta honom med Beck som varit hos oss innan. Senast kom Eddie Tran in och han har också de spetsegenskaper som vi sökte.

– Nu har vi ett par bitar kvar att lägga i pusslet och det kommer att bli klart nu de närmaste dagarna så summan av detta är att vi är nöjda. 

– Nu börjar också vårt U19 att bära frukt så vi kommer att ha spelare därifrån som kommer att alternera i A-truppen.

Efter en lång försäsong drar året serie igång, hur ser du på årets serie?

– Årets serie blir som de andra åren riktigt tuff. Det är för tidigt att säga hur det är i alla lag för inget lag är klart med truppbygget utan det trillar fortfarande in spelare men visst, det finns tre till fyra lag lag som sticker ut. Serien är över 30 omgångar och det är i princip två veckors uppehåll från 12 januari till den 15 november så det gäller att vara jämn över tid för att skapa bra resultat. 

På Twitter har ni fått lite fans från Frankrike, kul med internationella fans?

– Ja av en tillfällighet så skrev en youtuber med massor av följare att han följde oss och vips hade vi flera 100 nya franska fans. Hoppas nu att det sprider sig i övriga Europa också.

Hur bra är din franska?

– Den är som mycket annat, mycket bra – den med.  

Kommer du att erbjuda dem en rundvandring i Stångby om de kommer på besök?

– Ja men det är tveksamt att jag kommer att hålla i den eftersom dom har aviserat att dom kommer en matchdag. Tror det är i derbyt mot Lunds BK. Vet inte om dom chartar tåg eller bussar men hur som helst är det en kul grej i varje fall. 

Foto: Torns IF/Göran Lenz

--------------------------------------------------

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK!

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.