Fotbollshörnan

Fokus på den lokala fotbollen

Flytten “hem” blev succé för Engbe- nu siktar skyttekungen mot nya mål


Alexander Engbe hade en tung tid i Kvarby IK 2018. Laget åkte ur division 2 och Engbe gjorde “bara” ett mål från sin anfallsposition. Inför förra säsongen ville han hitta tillbaka till glädjen för sporten igen och kritade på för moderklubben Vellinge IF i division 4. Något som skulle visa sig bli en riktig lyckoträff. Under säsongen stod Engbe för 20 mål på 22 matcher och laget var totalt överlägsna i serien. Vinstmarginalen till tvåan Veberöd i tabellen hamnade tillslut på hisnande 18 poängs marginal. Anledningen till lagets överlägsenhet är en kombination av flera saker säger skyttekungen.

– Det kändes bra från start och vi hade ett utsatt mål att vi skulle vinna serien, sen gick matcherna och vi förde alla matcher spelmässigt. Det blev ganska tydligt snabbt att vi var det bästa laget i serien och trots att vi inte var förhandsfavoriter att ta hem serien så var det ingen överraskning för mig att det blev så. Kvalitén i truppen har funnits under lång tid och några av spelarna har rutin från spel på högre nivå vilket säkert gjort sitt.

20 mål på 22 matcher för din del, inte illa

– Nej, det gick väl helt okej får man säga, haha. Jag visste inte alls var jag stod, självförtroendet var trasigt sedan säsongen innan och jag är tacksam för det förtroende jag fick från Roger Nilsson från början och det gjorde att spelet rullade på och målen likaså. Kollar man sedan på hur många mål vi gjorde som lag (Vellinge gjorde 84 mål i seriespelet i fjol) så kan man nästan tänka att man som anfallare borde göra åtminstone 20 av dom. Bra spelare runtomkring mig som satte mig i bra lägen skadade inte heller. Mitt jobb som anfallare är att göra mål vilket jag för säga att jag lyckades med då jag vann skytteligan.

Hur blir man en målskytt av rang, vilka egenskaper ska en bra anfallare ha?

– Man ska alltid utgå från att försvararna ska göra ett misstag, det är ofta då man märker att man står rätt för att man utgår från det. Sen handlar det mycket om att tro på att man ska få bollen i boxen och att vara effektiv när läget kommer. Skulle man inte göra mål på första läget gäller det att inte gräva ner sig utan ta nästa chans i stället. Nu är det alltid viktigare att vinna än att själv göra mål men att kombinera det är ju optimalt för en anfallare.

Skyttekung i division 4 och meriter från spel i division 2. Är Alexander Engbe kanske rent av för bra för att spela division 3-fotboll 2020?

– Nej, jag är ödmjuk inför uppgiften. Jag känner att om jag nu lyckades göra 20 mål i division 4 så kanske nästa steg vore att upprepa den siffran i division 3 innan man i så fall skulle ta ett nytt steg. Jag är medveten om att 2019 var en bra säsong men nu är allt nollställt och man siktar mot nya mål.

När ett lag vinner en division med 18 poängs marginal till tvåan känns det inte orimligt att det laget även kan tampas i toppen i nästa serie. Det håller Alexander Engbe med om. Han tror att Vellinge kan ställa till problem för många lag i division 3.

– Ambitionen tycker jag ska vara att ligga där i toppen och det är den från vår sida då vi satsar på vinst i varje match. Sen vet man ju att i praktiken så är det kanske bara Liverpool som klarar av just det haha, många lag vinner ju inte allt men ambitionsnivån är att tillhöra toppen sen får vi se hur det går.

Skyttekungen Engbe har ett förflutet som ungdomsspelare i superettanklubben Trelleborgs FF och anfallaren hymlar inte om att det är mot den nivån han siktar när han blickar framåt i karriären.

– Jag har alltid varit ambitiös när det kommer till min fotboll, sen har inte det stora genombrottet kommit riktigt än. Jag fortsätter dock att satsa vidare och vill nå så högt som möjligt inom fotbollen.

Drömmen?

– Haha, drömscenariot hade väl varit att lira för favoritklubben Tottenham. Det är en bit till den nivån men att nå elitfotbollen i Sverige dvs superettan eller allsvenskan är väl där man siktar mot. Jag är 22 år så jag är inte purung men känner fortfarande att jag har tid på mig att nå den nivån.

Tottenham har ju knappt någon anfallare, du hade ju nästan platsas som back-up till Kane redan nu?

– Haha, faktiskt. De värvade ju inte in någon nu i januari heller så varför inte haha.

Foto: Vellinge IF

--------------------------------------------------

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK!

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.