Fotbollshörnan

Fokus på den lokala fotbollen

Silly

Olof Persson om framtiden för Malmöfotbollen och nya uppdraget i LB07


Mladen Blagojevic skrev under söndagen en krönika på Fotbollshörnan som handlade om Malmöfotbollens dvala bakom Malmö FF. Trots goda förutsättningar spelar näst bästa Malmöklubb “bara” i division 2. I krönikan försökte Blagojevic reda ut varför det är så och hur han ser på framtiden för fotbollen i Malmö. Vi ville få fler röster på ämnet och lyfte därför luren och ringde till Olof Persson. Ny assisterande tränare i LB07 och med många år som assisterande i Malmö FF bakom sig. Han känner med andra ord till Malmöfotbollen väl och tror att mycket handlar om brist på tålamod.

– Det är svårt att svara på varför den näst bästa klubben spelar i division 2. Jag tror ju att många av klubbarna under MFF inte har haft tillräckligt tålamod för att befästa sig i en position högt upp i seriesystemet. Det har varit för många klubbar som har flugit upp för att sedan rasa ner igen direkt. Man kan säga att det varit många kortsiktiga satsningar, berättar han.

Finns det potential att ha minst ett lag till på superettan eller allsvensk nivå bortsett Malmö FF?

– Det vill jag verkligen tro och är ganska övertygad om att det finns också. När det kommer till fotbollsspelare finns det väldigt många som håller hög nivå i Malmöområdet. Om man tittar från Malmö FF:s sida så hade det varit väldigt bra om det funnits ett superettan-lag i staden som man kunde haft ett etablerat samarbete med. Det hade gynnat bägge parter.

Skulle en anledning till dvalan vara att MFF är “för bra” och att de på så vis äter upp de andra lagen i området och länsar de på talanger?

– Nej, det tror jag inte. Ser man däremot till intresset så är det ju väldigt svårt att konkurrera med MFF. Jag tänker att klubbarna i Malmö inte ska se sig som konkurrenter till dom på det sättet för det är omöjligt. Man borde i stället sikta på att dra nytta av de lokala spelarna och bli duktigare på att satsa långsiktigt och hållbart. Det tror jag är något som gjort det möjligt för egna produkter och spelare från regionen att faktiskt kunna spela seniorfotboll på den näst högsta nivån. 

Vilken klubb i Malmö skulle du se ha störst förutsättningar att bli den där klubben som på sikt kan nå superettan eller allsvenskan? Nu är du i och för sig lite jäv i målet (assisterande tränare i LB07)

–Haha, ja det är i och för sig sant men jag tror faktiskt att vi är den klubben som har störst förutsättningar på sikt. Här finns jättefina förutsättningar för att lyckas. Vi har flest utövare bortsett Malmö FF och har en ungdomsverksamhet som på sikt ska föra många spelare till a-lagsspel. Det som är lite negativt för oss är kanske att klubben är utspridd på två idrottsplatser. Ska man bygga en större “vi-känsla” hade det kanske varit  bättre att hålla sig till en av dessa längre fram.  

Ingen annan Malmöklubb som du tror skulle kunna vara med och tampas om en plats i superettan eller rent utav allsvenskan?

– Jag vet inte om man ens ska sikta på att nå allsvenskan, jag är lite osäker på det, säger Persson och utvecklar.

– Sen är det klart att om prestationer och resultaten är bra så leder det ena till det andra men superettan känns mer rimligt. Klubbar som nu är i division 2 och som har en ungdomsverksamhet som fortsätter leverera underifrån har goda möjligheter. Jag vet att Olympic har en bra ungdomssida, sen är jag mer osäker på hur det ser ut i Rosengård och IFK Malmö. Ser man till upptagningsområde så tycker jag dock att även dessa klubbarna har goda förutsättningar att göra en sådan resa.  

Olof Persson var assisterande tränare i Malmö FF under fyra år. Med det i ryggen funderar man ju på om det finns kontakter med klubben än i dag gällande ett möjligt samarbete med den forne försvararens nya klubb LB07.

– Vi har inte pratat om det än men jag vill tro och har snappat upp en del signaler på att det kanske kan bli av framöver. Jag tror att för Malmö FF:s del så hade det varit bra om man kunde hitta ett samarbete med någon klubb där man lånar ut spelare i seniorverksamhet och som dessutom är en klubb nära dvs i Malmö, säger han och utvecklar.

– På så vis kan MFF ha spelaren i träning i egen regi samt i samarbetsklubben och spelarna kan även ses över av fyspersonal osv i egna klubben, allt sådant underlättar om man jobbar med en förening som ligger nära geografiskt.

I slutet på december 2019 stod det klart att Olof Persson kliver in som assisterande tränare till John Wall i LB07. Att det blev just ett assisterande uppdrag handlar mycket om livet utanför fotbollsplanen.

– Det känns bra att vara här och det passar min livssituation för tillfället på ett bra sätt. Jag tycker att vi har etablerat ett bra samarbete på kort tid jag och John Wall. I klubben finns det många unga intressanta, duktiga spelare som vi har att göra med så det känns spännande.

--------------------------------------------------

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK!

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.