Fotbollshörnan

Fokus på den lokala fotbollen

Storebror Nalic om mötet med brorsan och kommande säsong med “Di gule”

Hans lillebror Adi har fått stort förtroende inledningsvis från Jon Dahl Tomasson i Malmö FF. Storebrorsan Sandro Nalic krigar på i en annan Malmöklubb, nämligen IFK Malmö i division 2. Mittfältaren som fyller 28 i år gjorde sin första säsong för klubben förra året och hoppas att laget ska prestera på en jämnare nivå 2020.

– Det var lite av en berg och dalbana för oss förra säsongen. Det gäller att lära sig av de sakerna vi gjorde bra då men även av misstagen vi gjorde. En sak vi kan ta med oss är att inte underskatta motståndet även om vi anser oss vara det bättre laget i matchen. Sänker vi oss tio procent och motståndaren höjer sig tio blir det match av det, säger han och utvecklar.

– Förra säsongen kunde vi besegra topplagen och spela bra överlag för att sedan ha det tufft mot lagen på nedre halvan då vi kanske trodde att det skulle lösa sig av sig självt.

Hur har försäsongen varit för “Di gule?

– Den har varit bra, vi har fått in väldigt många nya spelare, bara några få är kvar sedan fjolåret. Truppen börjar sätta sig nu och det märks också på träningarna att vi fått jobba ihop oss lite. Det ser bättre och bättre ut skulle jag säga.

Ser du försäsongen som en seg väntan inför säsongen eller är det härligt med lång förberedelsetid?

– Både och skulle jag säga, det är bra att ha tid att förbereda sig men det tråkiga är att den är så lång i Sverige. Problemet med att den är så lång är att man hinner komma upp i form såväl en, två och tre gånger innan det är dags på riktigt.

Inför säsongen har IFK Malmö en ny tränare i Per Harrysson som tränade GIF Nike tidigare. Nalic berättar att Harrysson vill att laget ska göra allting lite bättre än fjolåret och inte bara tänka framåt.

– Han vill att vi ska vara konditionsstarka och att vi ska lära oss att värdera spelet bättre. Förra året var det mycket fokus på att vi skulle framåt till varje pris. I år ska vi värdera spelet mer, vila på bollen ibland och när lägen uppstår även använda vårt omställningsspel.

Adi Nalics karriär går från klarhet till klarhet och han ser ut att bli en av nyckelspelarna i Malmö FF:s trupp 2020. Sandros karriär har pendlat lite mer. Mittfältaren inledde seniorkarriären i division 2 med Sölvesborg och har därefter spelat för klubbar på olika nivåer i seriesystemet just utanför eliten. Närmast elitfotbollen var han under tiden i Mjällby 2016 då laget spelade i division 1. Därefter har det blivit division 2 som bäst för mittfältaren. Han berättar att anledningen till att det kanske inte har nått hela vägen till eliten handlar om ett beslut han tog tidigt i karriären.

– Jag valde att satsa på mina studier i stället för att gå fullt ut på fotbollen. Därefter har jag börjat jobba och styrt mig lite bort från elitfotbollen. I efterhand vet jag inte om det var rätt beslut att ta men där och då kändes det mest hållbart, säger han och utvecklar.

– Jag var lite osäker på om det var tillräckligt lönsamt för mig att satsa fullt på fotbollen eller om det var mer lönsamt rent ekonomiskt att utbilda mig och skaffa jobb då det ju inte är jättelönsamt att spela division 1-fotboll. Nu efteråt har det dykt upp en massa möjligheter som jag tackat nej till på grund av beslutet jag tog att satsa på studier och jobb före fotbollen.

Har du gett upp drömmen om att spela elitfotboll?

– Skulle möjligheten dyka upp skulle jag nog inte kunna tacka nej då jag tycker det är så kul att spela. Sen är det inget jag går ut och tänker på när vi tränar att jag ska kämpa till mig ett kontrakt i superettan. Det är mer, skulle det ske så sker det men det är inget som jag strävar efter.

Sandro berättar att han och brodern Adi Nalic är varandras största supportrar som stöttar varandra i vått och torrt. Under försäsongen har de även fått chansen att ställas mot varandra i en träningsmatch, en match Sandro minns tillbaka på med glädje trots förlusten med 7-0. Han fick nämligen hålla lite extra koll på brorsan och erkänner att det blev en del tjuvnyp.

– Han fick sig några smällar som jag filmat och skickat till honom vilket han inte var glad att se. Jag lyckades undvika kort i matchen, däremot var Adi nära att dra på sig ett i en duell mot mig faktiskt. Det var lite smågrejer, inget fult eller så utan mer för att visa vem som är storebror, haha.

Nu väntar en ny säsong med IFK Malmö för Sandro Nalic och drömrubriken när vi summerar säsongen till sena hösten är given enligt mittfältaren.

– Drömmen är ju alltid att vi har vunnit serien. Sen vore det ju inte fel att själv ha fått avgjort också, haha.

Sandro från tiden i Prespa Birlik.

Foto: Gert Jacobsson

FOTBOLLSHÖRNAN TV:
Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.