Fotbollshörnan

Fokus på den lokala fotbollen

Silly

Att lägga fotbollen bakom sig efter 43 år


Veckans krönika är skriven av Richard Koffed. Efter fjolårets säsong som tränare i Uppåkra IF valde han att lämna fotbollen bakom sig efter 43 år i branschen. I krönikan berättar han om tiden som följt därpå.

Känslan av att vakna upp dagen efter man slutade med fotbollen var splittrad. Efter att ha startat som en lite pojklagsspelare i Malmö BI ute på Rosengård  och nu avslutat sin aktiva karriär som tränare i Uppåkra IF hade det gått 43 år. Att sluta med fotboll är inte ett lätt beslut. Det sociala man får i en idrottsklubb kan man knappt få någon annanstans. Alla spelare och ledare som man har träffat och vänner man skaffat för livet. Personer man delar tro, hopp och kärlek med mera med

Jag har haft en ledarstil där jag oftast satt mina spelare i finrummet och trott på att resultaten kommer ihop med trivseln. Oftast tänker man att man som tränare på lägre nivå inte behöver lägga så mycket tid. Det är “bara” träning två till tre gånger i veckan och en match på helgen a 90 minuter, det är ju inte så mycket. Jag skulle dock säga att det är fel.

Mer sanningsenligt är att lägga till en timme på varje tillfälle innan och efter detsamma så har du en tränares vardag. Sen vet de som varit eller de som är tränare att det nog är mer än så. Det är snarare ett heltidsarbete. Man är tillgänglig dygnet runt för sina lirare och däremellan planerar man för träningar och matcher där inget är sig likt när man står på träningsplanen eller på matchdagen som man planerade dagen /timmarna  innan .     

När jag nu tog steget ut från fotbollsvärlden trodde jag att jag skulle få hur mycket tid över som helst. Tid att fixa och renovera, tid att åka och träffa familj och vänner på kvällarna. Riktigt så funkade det dock det inte.

De första veckorna kändes som ett vanligt uppehåll men efter ett tag så började kroppen komma in i sina vanliga vanor, detta skedde oftast efter den gemensamma familjemiddagen på eftermiddagen. Då började man titta mot klockan ett par gånger.

Klockan visade 17:30 och jag tänkte: “Nu skall jag snart köra mot Hjärup för träningen börjar 19:00”

Detta hade ju varit det naturliga de tre sista åren som tränare och detta satt nog i under två till tre veckors tid innan jag släppte det tänket varje dag.

Det som ofta sker när man släpper något man haft som en daglig vardag är att man skaffar sig något nytt. I mitt fall blev det att gå till gymmet. Där tillbringar jag nu fem, sex dagar i veckan med mycket träning på löpbandet. Jag är lyckligt lottat att jag börjar jobba tidigt på morgonen. Det gör så jag kan ta träningen i anslutning med när jag slutar. Sen kommer man hem nytränad och färdigduschad vid kl 16:30 och har hela kvällen framför sig. Det är en stor skillnad mot hur det såg ut tidigare . Då var träningen på kvällen vilket resulterade i väldigt långa dagar.

Det är också intressant att man upptäcker nya saker när man inte har tränaruppdraget längre. Jag har en fru som jobbar på UMAS och som  tydligen jobbar vissar kvällar och helger, hon har gjort det i 27 år…

Detta var något man inte tänkte på innan men som man gör nu när man sitter där ensam hemma när hon jobbar.

I början när träningsmatcherna drog igång så var man sugen på att åka runt och titta på olika lag men det tänket svalnade ganska snabbt. Hittills har jag hunnit med att se 65 minuter mellan Uppåkra och Furulund. Två lag där jag har många fina vänner. Jag har även sett 20 minuter mellan Oxie och Hyllie där blåsten och kylan satte stopp för den kvällen .

Det är nu efter att man varit borta från fotbollen ett tag som man börjar njuta av att man inte har en massa måsten längre……

Nu ser jag fram emot våren när Allsvenskan drar igång där årskortet på MFF:s matcher kommer att utnyttjas till 100% och där kommer inga träningar och matcher sätter stopp för dem. Även sommarsemestern blir skön där man kan sticka o ha lite semester efter våra planeringar. Däremot har jag inget och klaga på från mina tidigare somrar heller och inte heller från mina tidigare klubbar som ställt upp på det mesta under dessa 43 år i branschen.

Foto: Richard Koffed
--------------------------------------------------

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK!

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.