Fotbollshörnan

Fokus på den lokala fotbollen

Silly

Conny Olsson om tiden med Peter Crouch då IFK Hässleholm lånade in spelare från Tottenham


Ni har säkert hört historien förr om Peter Crouch och hans tid som 19-åring i svenska IFK Hässleholm. Crouch skulle några år senare spela Premier Leauge-fotboll och 2005 skrev han på för Liverpool. Under karriären gjorde Peter Crouch även 42 landskamper för England mellan 2005-2010 och stod för 22 mål under dessa matcher och han vann även Champions League. År 2000 däremot var han bara 19 och blev utlånad till IFK Hässleholm i svenska division 2, nuvarande division 1 skulle man kunna säga. Vi lyckades nå den skånska klubbens dåvarande tränare Conny Olsson för att höra om tiden med Peter Crouch i föreningen.

– När han kom till oss i IFK Hässleholm var det som en engelsk u-19 landslagsman så visst var han uppskriven även då men att han skulle nå dit han gjorde senare skulle vara förmätet att säga att man kunde se. Man kunde dock se att han skulle bli en bra spelare, speciellt om han kunde lägga på sig några kilo. Nu gjorde han inte det direkt men det gick ju bra ändå.

Hur kom det sig att ni kunde knyta till er spelare från Tottenham?

– Vi sålde Jon Jönsson till Tottenham Hotspurs. I den dealen ingick det att vi skulle kunna låna spelare från Tottenham. Jag fick då åka över till London och titta på spelare och det landade i att vi fick låna över två stycken. Dessa var Peter Crouch och sen även en försvarsspelare vid namn Alton Thelwell, berättar Olsson som nämner att det även kunde ha blivit ännu ett stornamn till klubben.

– Jo, det var så att när Crouch och Thelwell åkte hem under sommaruppehållet så ringde ordföranden i IFK Hässleholm till mig. Han sade att nu är det möjligt att Ledley King kommer. Tanken var att han skulle rehabspela med oss från augusti och en bit framåt men så blev det tyvärr inte. Anledningen kan ha varit ett besök från Tottenhams sportsliga ledning.

– Chris Hughton tillhördes staben i Tottenham under den tiden och han var över i Hässleholm och tittade på någon match där vi inte presterade på topp. Den matchen fick nog Spurs att dra tillbaka sina spelare från IFK då de tyckte att vår nivå var lite för låg för att låna ut spelare till.

När IFK Hässleholm lånar spelare från Tottenham i Premier League så kan man anta att det var spelare som var långt ifrån en a-trupp i sitt ordinarie lag. Det skulle dock visa sig att försvarsspelaren Thelwell skulle gå från spel i svenska division 2 till Premier League på väldigt kort tid.

– Han gick från att spela med oss mot lag som Karlskrona och Lunds BK till att vända hem till England och då tillhöra Tottenhams a-trupp. Bara någon månad efter att han varit hos oss mötte han helt plötsligt spelare som Robbie Fowler i Liverpool så det var en viss skillnad på motstånd, haha.

Thelwell i all ära, spelaren det pratats mest om i efterhand är ändå Peter Crouch med tanke på vilka framgångar han nådde senare i karriären. Conny Olsson minns en härlig 19-åring från tiden i Hässleholm.

– Jag minns bägge två som trevliga killar. De skötte sig bra under tiden i klubben och bodde i en liten lägenhet i Hässleholm. Jag hämtade dom innan träning och körde hem dom efteråt. Det hände även att vi tränade en del extra och jag upplevde aldrig några problem, säger Olsson och berättar om att det varit enorma skriverier efteråt, framför allt kring Peter Crouch.

– Det var kanske främst när Sverige hade England i gruppen under VM 2006 som det skrevs väldigt mycket om att han var utlånad till IFK. Jag fick vara med i BBC:s direktsändning och berätta om hans tid här i IFK Hässleholm.

Den ständiga frågan som Olsson fått är om Peter Crouch misskötte sig under tiden i Sverige men det skulle den forna tränaren inte påstå. I stället skulle han vilja säga att bägge engelsmännen skötte sig väldigt bra. Det har även skrivits mycket om att Crouch var bänkad under tiden i IFK Hässleholms startelva. Detta är något som Olsson inte håller med om.

– Första matchen vi spelade med Crouch och Thelwell på plan förlorade vi mot Karlskrona. I matchen därpå fick Crouch inleda på bänken men han kom in i halvtid, det handlade alltså om 45 minuter utan speltid under sin tid i IFK Hässleholm. Sammanlagt spelade väl runt en åtta matcher och gjorde tre mål för a-laget.

Kunde du redan då se att den här killen kunde bli riktigt, riktigt bra?

– Ja, det speciella med honom var att trots att han var väldigt lång så hade han god teknik. Min förhoppning var att han skulle lägga på sig ganska mycket vikt med åren, han var ju bara 19 år när han var i IFK Hässleholm. Skulle han komma upp i runt 90 kilo så kunde det bli en riktigt obehaglig forward att möta men så blev det inte riktigt men det gick ju bra ändå, säger Olsson.

Han minns framför allt en match med Peter Crouch då BK Häcken stod för motståndet.

– Efter att han fått sitta lite på bänken i en match för a-laget så spelade han med b-laget mot BK Häcken som då hade Kim Källström i laget om jag inte minns fel. I den matchen gjorde Crouch fem mål så då kunde man ju ana att det skulle bli något bra. Sen att det skulle sluta med en så framgångsrik karriär kunde man inte förutspå då. Under tiden här ville han ha bollen på fötterna och gjorde fler mål där än på huvudet.

Har ni haft någon kontakt sedan han lämnade klubben?

– Nej, det har varit via någon hälsning från annat håll från någon som pratat med honom men inte annars.

Det har inte kommit lite “deg” med posten heller?

– Haha, nej och det hade jag inte förväntat mig heller även om jag bidragit till hans framgång med stor omfattning, säger Olsson med glimten i ögat.

Avslutningsvis berättar Olsson om en härlig paneldiskussion i engelsk TV som han stötte på för ett tag sedan.

– Peter Crouch satt i någon fotbollsstudio ihop med Paul Ince och någon till av de gamla storspelarna. Där pratade panelen kring att flytta utomlands som ungdomsspelare. Då kom det fram att flera spelare varit runt i storklubbar runt om i Europa varpå allting avslutades med att de frågade Crouch.

“Hur såg det ut för dig Peter”?

“- Ja, jag var i IFK Hässleholm i Sverige”

– Det var väldigt roligt att se på, berättar Conny Olsson.

En 19-årig Peter Crouch i IFK Hässleholms hemmatröja. Crouch skulle senare i karriären bli engelsk landslagsman och även vinna Champions League med Liverpool.

Foto: Lennart Månsson, Bildbyrån
--------------------------------------------------

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK!

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.