Fotbollshörnan

Fokus på den lokala fotbollen

Silly

Esbjörn Berghult: Föräldrar, utbilda er eller låt tränaren göra sitt jobb


Föräldrar är fotbollsexperter, så känns det i alla fall. Verkligheten kanske är en annan men i deras värld är de ofta Pep Guardiolas efterträdare eller kanske Jürgen Klopp. Främst handlar det om barnens pappor. Detta är något vi tränare får utstå mer än vad gemene man kan tro faktiskt.

Ett samtal kan låta så här:

” Jag ringer för att min son fick ganska lite speltid på matchen igår och han känner sig lite kränkt av detta.”

“Ja, han kanske fick mindre tid än vad ni förväntade er men det är den speltid han är mogen för just nu.”

” Men Jonas fick spela hela matchen och min son är klart bättre än honom.”

Ja okej, tänker jag då för mig själv, då var det dags att vara lite mindre diplomatisk.

” För det första så kommer jag att starta din son i alla matcher som kommer, eftersom han ska ha den speltid som du anser. Från och med nu ska jag göra honom till kapten i future-uppställningen dvs spelare som är något år yngre eller som är late bloomers. “

Vi kan aldrig se vem som blir något förrän långt senare i livet tänker jag.


” Sen så spelar inte Jonas och din son ens på samma position. Jonas är forward och din son är ytterback så de spelar ju inte ens på konkurrerande positioner. Men klart killen ska ha speltid.”

Detta säger jag då lite smånöjd för nu vet jag vad som kommer att komma. Föräldern kommer bli tyst, kanske harkla sig lite och kanske till och med bli lite medgörlig. Boom sa det!


“Jo klart att det är du som bestämmer, du är ju tränare. Men jag tyckte bara att han kanske skulle ha spelat lite mer än vad han gjorde igår, men vi ska kämpa vidare för att knipa den platsen. Jag vet att min son är en kämpe. “

Jag tänker för mig själv. Vi ska kämpa vidare? Vi! vem är vi? Grabben ler alltid på träningen, skrattar ofta och trivs i laget. Han har fina vänner och är verkligen en bra kompis. Varför ska en del föräldrar blanda sig i och försöka prata fram sin grabb som har det bra och trivs i sin idrottsmiljö. Vi kan aldrig veta om killarna eller tjejerna kommer bli bäst i Sverige. 
Vi jobbar för de ska ha en bra miljö och ha något att ta med sig till framtiden. Fina minnen från cuper, vänner, platser och lukten från nyklippt gräsmatta någonstans i vårt vackra land. Detta är vardag för tränare landet runt.

I Sverige så får man ofta frågan i fotbollsskolan om man kan hjälpa till. Där står Champions League-papporna som aldrig gått en utbildning. Kanske har de slutat lira fotboll någon gång för 20 år sedan och bara kastar upp handen i luften för att vara där som nästa stora fotbollsmirakel. Nu ska vi lira som Liverpool, Barcelona eller Real Madrid tänker dom. För de här papporna kollar ju fotboll varje vecka. Bara för att du kollar på fotboll varje vecka innebär självklart inte det att du kvalar du som Uefa-tränare.

Jag kan kolla på balett men detta innebär ju inte att jag kan lära ut detta trots att Svansjön är vacker. När jag kom till stallet med min dotter fick jag aldrig frågan om jag kan lära tjejerna att rida men jag kanske hade sträckt upp handen och gett detta ett försök om jag fått frågan.Undrar lite lätt hur de andra föräldrarna hade reagerat på att jag ska visa trav, galopp osv.
Men det ser likadant ut på golfklubben, tennisen, friidrotten, karaten, baletten och basketen. Där är det inga jäkla händer i luften. Inte en massa pappor som viftar med händerna och ska lära ut balett eller hur du svingar med en golfklubba.

I vår folksport nummer ett däremot är det ok att det går till såhär. Detta tycker jag är konstigt. Snälla klubbar…

Vi har Skåneboll som utbildar!

Det finns utbildningar på nätet!

Det finns böcker efter många olika arbetsätt!

Det finns många ledarskapsutbildningar!

Om ni är en klubb där händerna räcks upp, utbilda då dessa handuppräckare så att vi investerar i våra barns framtid.

Den summa man betalar för att utbilda tränare kan ni dra av och få tillbaka om ni utbildar massor av män, kvinnor och ungdomar som kan bli bra ledare och tränare. Detta kommer i sin tur generera bättre idrottare och människor.

Jag är ledsen att jag behöver avsluta nu men jag måste ringa upp pappan jag talade med och fråga om jag kan komma till hans advokatbyrå och jobba där. Jag kan ju detta för jag såg en dokumentär om Leif Silbersky igår.

Vänlig hälsning

Esbjörn Berghult 


Head coach Fc Bellevue 05

Uefa Advanced Diploma

World Football Academy

Advanced Course Football Periodisation.

--------------------------------------------------

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK!

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.