Fotbollshörnan

Fokus på den lokala fotbollen

Mattias Andersson: “De borde inte erbjuda spel på våra träningsmatcher överhuvudtaget”

Att spelmarknaden totalt har ändrats efter COVID-19 är ingen nyhet. Idag finns det mer eller mindre inga matcher att spela på vilket har gjort att även träningsmatcher i Sverige har blivit aktuellt för spelbolagen. En situation som lagen i de lokala serierna inte har varit med om tidigare.

Man har i veckan läst om träningsmatcher som har blivit inställda på grund av att omsättningarna har varit för höga, kommit in hot och på grund av andra själ.

En match som har stått i rampljuset var i förra veckan när Skabersjö IF tog emot Västra Ingelstad. En match som slutade 1-1. Fotbollshörnan har pratat med Skabersjös ordförande Mattias Andersson om situationen.

– De senaste dagarna har varit smått surrealistiska och telefonen har minst sagt gått varm, säger Mattias Andersson och fortsätter.

– Jag har förståelse för varför de vinstdrivande spelbolagen agerar som de gör ur ett marknadsperspektiv. Det finns bevisligen en stor efterfrågan på spelobjekt bland deras kunder. I exceptionella tider som dessa så jagar de efter spelobjekt världen över och eftersom mer eller mindre hela den professionella fotbollen är under lockdown, med undantag för ligorna i Vitryssland, så är det så vitt jag förstår enbart i de lägre divisionerna i Sverige där det fortfarande spelas fotbollsmatcher. Med det sagt så skapar spelbolagens jakt på avkastning en mycket allvarlig situation för oss småklubbar och det finns en moralisk aspekt här som inte bör negligeras. Man ska ha med sig att våra spelare är oavlönade amatörer som till vardags huserar i division 5. Just nu befinner vi oss i en uppbyggnadsfas där vi förbereder oss inför seriestart, när den nu kan tänkas gå av stapeln. Vi är inte vana vid att våra matcher är spelobjekt som omsätter miljontals kronor och i synnerhet inte våra träningsmatcher. Det är absurt. Min personliga åsikt är att detta inte borde få förekomma. I min bok är det uppenbart att risken för försök till matchfixning ökar markant när träningsmatcher på den här nivån blir föremål för spelobjekt. Träningsmatcher är per definition en möjlighet för oss att kunna träna på olika spelsystem och testa diverse tankar och idéer i matchsituationer. Föreningarnas primära förhållningssätt till träningsmatcher brukar således inte vara av resultatinriktad karaktär. På andra sidan står spelbolagen och internationella spelsyndikat. Det känns olustigt, minst sagt.

Som jag har förstått så har en del hot och försök till olika resultat kommit, hur känns det att få såna samtal och meddelande? 

– Det äger sin riktighet. Självfallet är det en situation som vi mer än gärna hade undvikit.

– Det började med att vi blev kontaktade av olika aktörer som hade frågeställningar kring vår spelidé, vilket lag vi skulle ställa upp med i matchen och andra, i sammanhanget, oskyldiga frågeställningar. Men i halvtid hände något. Via våra kanaler i sociala medier började meddelanden med en mörk underton inkomma. Efter matchen (som slutade 1-1) eskalerade saker och ting och hot riktades mot klubben. Exempelvis önskade någon att COVID-19 skulle drabba föreningen och våra spelare hårt. Det blev smärtsamt tydligt hur baksidan av myntet för vadslagningsaktiviteter ser ut. Vi har ingen kännedom om vilka det är som har framfört dessa hot, men det är väl inte en allt för vild gissning att det rör sig om missnöjda spelare som har förlorat en del pengar. Det är ytterst beklämmande.

Är där spelare eller andra ledare som har blivit kontaktade? 

– Ja, det har kommit till min kännedom att ett par spelare och ledare har blivit kontaktade av olika aktörer i samband med de senaste matcherna. 

Hur jobbar ni i klubben när en spelare eller ledare blir kontaktad angående detta? 

– Det här är en ny situation för Skabersjö IF som förening och det som händer nu är unikt.

– Vi har agerat så snabbt som möjligt på den uppkomna situationen och vi informerade på ett tidigt stadie våra spelare och ledare om vad som gäller i sådana här situationer. Vi har följt Svenska Fotbollsförbundets kommunicerade rekommendationer om att inte respondera på externa aktörers förfrågningar. Vi har även informerat våra medlemmar om rådande regelverk och vilka konsekvenser eventuella överträdelser kan tänkas medföra. 

– Det är viktigt att alla i vår förening följer gällande lagar och regelverk och i det arbetet vilar ett stort individuellt ansvar.

Finns där något som spelbolagen borde göra för att motverka detta enligt dig? 

– De borde inte erbjuda spel på våra träningsmatcher överhuvudtaget. 

– Om de trots detta önskemål ändå väljer att gå vidare med sina spelobjekt så vore det önskvärt om de informerade oss om det i god tid och erbjöd oss som förening adekvat stöd i de efterföljande negativa konsekvenserna som riskerar att uppstå.

Man har läst om att det är träningsmatcher som har fått ställas in pga höga omsättningar i spel, hur ska man motverka detta enligt dig?

– Det är djupt olyckligt. Träningsmatcherna är som tidigare nämnts en viktig del i klubbarnas förberedelse- och utvecklingsprocess. De facto att matcher får ställas in på grund av spelbolagens omsättning på sina spelobjekt, hindrar oss i vårt arbete med att förbereda laget inför kommande säsong på bästa sätt. En variant kan vara att hemlighålla de inplanerade träningsmatcherna för att undvika att något liknande inträffar på nytt.

Nu väljer Skånes FF att ställa in all fotboll tillsvidare, hur kändes det beskedet när det kom igår?

– Spontant kändes det väldigt tråkigt när nyheten kom. Efter en lång försäsong har vi verkligen sett framemot årets seriespel. Samtidigt så är vi brutalt medvetna om vad som händer ute i världen just nu och att Skånes FF nu väljer att ställa in fotbollen tills vidare kommer inte som en blixt från klar himmel. Det finns viktigare saker än fotboll här i livet, tro det eller ej. Just nu handlar det om att hindra att smittspridning så långt det är möjligt och skydda de utsatta och sårbara i vårt samhälle.

– Som ett led i detta arbete så erbjuder Skabersjö IF nu hjälp med inköp av mat och andra förnödenheter till de utsatta och misstänkt smittade invånarna i Svedala.

Mer om detta kan ni läsa här.

Hur kommer Skabersjö jobba framöver fram till en eventuell seriestart senare i vår? 

– Den nu uppstådda situationen försvarar vårt arbete och rubbar vår initialt lagda planering. Men förutsättningarna för att bedriva verksamhet har förändrats radikalt och vi behöver anpassa oss till de nya förutsättningarna. Hur det arbetet kommer att se ut är i dagsläget oklart. Vi får se till att hålla oss uppdaterade, både vad gäller Folkhälsomyndighetens rekommendationer men även hur Skånes FF väljer att agera framgent. Det viktigaste är att vi som förening gör vad vi kan för att förhindra smittspridningen i samhället och att vi kontinuerligt arbetar med att säkerställa en så trygg och attraktiv arbetsmiljö som möjligt för våra spelare och ledare.

FOTBOLLSHÖRNAN TV:
Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.