Fotbollshörnan

Fokus på den lokala fotbollen

Silly

Skabersjös ordförande om galna veckan då klubben hamnade i speltorskarnas intressen


Veckans krönika är skriven av Mattias Andersson, ordförande för Skabersjö IF. Nedan berättar han om när klubben hamnade i händelsernas centrum då det spelats för stora pengar under en träningsmatch mellan Skabersjö och Västra Ingelstad.

Du som läser den här texten har med största sannolikhet inte lyckats undgå den häpnadsväckande globala exponering som lilla Skabersjö IF fick ta del för någon vecka sedan. Klubben kastades ofrivilligt in i stormens öga – i det virrvarr som kallas massmedia. Nyhetsbyråer och TV-kanaler från alla världens hörn vallfärdade plötsligt till numera utrotningshotade Gamla IP.

Men varför? I veckans krönika gör undertecknad ett försök till att ge er en inblick i vad som faktiskt hände kring den där omtalade träningsmatchen.

En händelse som får betrakta som något av det märkligaste som någonsin har drabbat Skabersjö Idrottsförening under dess 84-åriga historia. Låt mig först konstatera att Skabersjö IF äntligen har vaknat ur den massmediala dvala som präglat klubben sedan vårt damlags glansdagar i den högsta divisionen under det glada 80-talet. Jag hade dock förhoppningar om att det skulle vara på sportsliga grunder och inte med anledning av vulgära dödshot riktade mot vår gulgröna förening.

Gamla meriter i all ära. Då var då. Nu är nu.

Det hela började med att vi på sedvanligt manér förberedde oss inför vår träningsmatch borta mot Västra Ingelstad. En match som vid en första anblick var en vanlig träningskamp mellan två lag som är mitt uppe i sina respektive förberedelseprocesser inför kommande säsong. Inför matchen blev jag kontaktad av en supporter som hade noterat att en av världens största bettingbolag erbjöd spel på vår träningsmatch. I den lockdown som COVID-19 har skapat inom den globala fotbollsvärlden så har det bildats ett påtaglig vakuum inom bettingcommunityt och spelbolagen letar desperat efter spelobjekt att tjäna pengar på. Det är enbart den vitryska ligan samt fotbollslag tillhörande de lägre divisionerna i Sverige som spelar fotbollsmatcher just nu.

Som ett led i detta så riktades det globala rampljuset plötsligt mot Skabersjö IF denna måndagskväll.

Inför matchen blev klubben kontaktad av aktörer från precis hela världen.

Många av individerna utgav sig för att vara supportrar till Skabersjö IF och vem kan klandra dem? Att Skabersjö är en populär klubb i Svedala kommun var känt för oss sedan tidigare. Men att vi hade hängivna supportrar i Danmark, Ungern, Italien, England och i Asien var en väl bevarad hemlighet, om än en trevlig sådan. Dessa ”supportrar” var intresserade av att veta hur lagets dagsform var, om vi skulle ställa upp med bästa laget och hur många mål vi hade för avsikt att göra för kvällen. Frågeställningar och spörsmål som vi valde att negligera.

Träningsmatchen mot Västra Ingelstad blev en i sammanhanget odramatisk historia som slutade 1-1 (0-0). Det var snarare efter matchen som det tog fyr i helvetet. Så snart slutsignalen ljöd fick vi i Skabersjö IF hot och anklagelser riktade mot oss. Det var en upplevelse som jag inte önskar min värsta fiende. Vi anklagades för att vara korrupta idioter. En del hade genuina förhoppningar om att coronaviruset skulle drabba föreningen hårt. Somliga önskade livet ur oss. Som en liten ideell idrottsförening är det utmanande att hantera det hat som riktades mot oss. Det var svårt att ta in. Aldrig någonsin hade vi upplevt något liknande.

I efterhand har det kommit till min kännedom att det har satsats mångmiljonbelopp på matchen och i ljuset av de häpnadsväckande beloppen så är det inte orimligt att tro att det är spelare som har förlorat pengar på matchen som har riktat hot och anklagelser mot oss. Oavsett.

Det hela känns olustigt. Onödigt. Beklämmande.

Spelbolagen bär ett enormt ansvar och är ytterst delaktiga i det inträffade, även om det individuella ansvaret hos deras kunder självfallet står i centrum.

I samma stund som vår match väljs ut som spelobjekt så utsetts de berörda klubbarna för en risk. Risken för konsekvenser för föreningarna är uppenbara, dels vad hotbilden beträffar, men även vad gäller försök till matchpåverkan.

Detta är en problematik som behöver tillskrivas större betydelse. Inte minst eftersom det är vi föreningar som i mångt och mycket får klä skott för besvikna förlorare på andra sidan spelbordet. Vilket stöd erbjuds föreningarna vars matcher blir spelobjekt i bettingbolagens brutala jakt på avkastning?

Till vardags huserar Skabersjö IF i division 5 och laget är uteslutande bestående av oavlönade amatörer. Unga män som älskar att spela fotboll tillsammans med sina vänner. Hur mycket hot och hat ska spelarna och föreningarna behöva utstå för att spelbolagen vill tjäna pengar på våra matcher?

Det borde inte vara möjligt att satsa pengar på våra matcher.

Det borde definitivt inte vara möjligt att spela på våra träningsmatcher.

Denna dårskap måste upphöra!

Som om hoten som riktades mot oss och våra spelare inte var nog så drabbades vi som förening nu av nästa chock. Plötsligt riktade världens media sina ögon mot den skånska myllan och de gulgröna spelarna från bygdens grevskap. En högst ovan situation för en fotbollsklubb som annars jobbar på i det tysta inför de närmast sörjande. Den globala exponeringen har varit häpnadsväckande och händelsen har uppmärksammats av hundratals nationella som internationella nyhetssajter och TV-bolag. Allt från NY Times och Al Jazeera till Viasat och Lokaltidningen har varit i kontakt med oss och velat veta mer om det inträffade.

Det är viktigt att händelsen uppmärksammas och min förhoppning är att det inträffade får statuera exempel på vad som kan hända om spelbolagen erbjuder spel på träningsmatcher på den här nivån.

Det borde inte få förekomma!

Men vad händer när ljuset från världens rampljus slocknar och vi återgår till vår försynta vardag igen?

Händelsen har skakat om Skabersjö IF:s fundament.

Det som startade med en vanlig träningsmatch slutade efter en våldsam centrifugering i, ja vaddå? En befogad frågeställning som i dagsläget inte har något givet svar. Det inträffade till trots så vågar jag dock påstå att glaset är halvfullt. För inget ont som inte för något gott med sig. Eller?

Internt inom föreningen arbetar vi nu fram processer och rutiner för att vara bättre förberedda om något liknande skulle inträffa igen. Förhoppningsvis kommer även spelbolagen att ta till sig av den kritikerstorm som har riktats mot dem under de senaste veckorna. Det finns etiska och moraliska aspekter i att spelbolagen utser småklubbarnas matcher till spelobjekt och dessa aspekter bör sannerligen inte negligeras. Jag hoppas även att beslutsfattarna och makthavarna uppmärksammar vilka konsekvenser spelbolagens agerande får för såväl våra spelare som för föreningslivet i stort. Det inträffade är så pass allvarligt att det inte längre kan åsidosättas och gemensamt måste alla inblandade aktörer nu med krafttag arbeta för att komma till bukt med problematiken.

Dagarna efter händelsen spelade Skabersjö IF ännu en träningsmatch. Den matchen kunde man dock inte satsa pengar på. Låt det förbli så.

Mattias Andersson, Foto: Privat
--------------------------------------------------

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK!

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.