Fotbollshörnan

Fokus på den lokala fotbollen

Silly

SvFF: “Vill se förbud på att erbjuda spel på amatörnivå samt på delmoment i matcher”


Johan Claesson på Svenska Fotbollsförbundet pratade tidigare under april med Sveriges Radio gällande förbundets inställning till att spelbolag erbjuder spel på amatörnivå. Då berättade han att de vill se ett förbud kring detta. Vi ringde upp Claesson och bad honom utveckla sina tankar i ämnet.

– Det vi har sagt under lång tid från Svenska Fotbollsförbundet (SvFF) är väl främst tre saker. Dels vill vi se ett förbud på att erbjuda spel på ungdomsmatcher, vi vill även se ett förbud på att erbjuda spel på vissa delmoment av matcher som inte är direkt avgörande för slutresultatet dvs hörnor, gula kort och den typen. Slutligen vill vi se ett förbud på att erbjuda spel på amatörfotboll.

Det är just amatörbegreppet som blivit problematiskt då det är en värderingsfråga och alla idrotter har olika tankar kring vad som är amatörnivå.

– Det har varit svårt för idrotten generellt att hitta en bredd där. Vad som är en amatörnivå i en idrott behöver inte vara detsamma i en annan. Därför har respektive idrotts specialförbund fått sätta upp gränserna för vad som ska ses som lägsta acceptabla nivå i deras idrott.

Hur har ni på Svenska Fotbollsförbundet resonerat där?

– Från fotbollens sida så har vi bedömt att division 2 och uppåt på herrsidan är okej att kunna erbjuda spel på. Det finns så klart viss problematik kring att erbjuda spel även där men generellt sätt så anser vi att det ska vara en acceptabel nivå då det är lite mer av en elitförberedande verksamhet. På damsidan har gjort bedömningen att elitettan och damallsvenskan är acceptabel nivå att erbjuda spel på.

Hur ser det ut i lagstiftningen i nuläget?

– Just nu finns det inget gehör för dessa punkterna i lagstiftningen förutom att man inte får erbjuda spel på matcher där majoriteten av deltagarna är under 18 år. Bryter spelbolagen mot detta kan det resultera i ganska höga böter så därför väljer många spelbolag bort u-19 serier etc, säger Claesson och berättar vidare kring ämnet.

– Regeringen har gett Spelinspektionen i uppgift att ta fram föreskrifter kopplat till det här och det senaste som gäller där var att deras första förslag så fanns detta inte med men nu har de fått ta fram en ny bearbetad version där vi hoppas att de har förstått att det inte ska vara okej att erbjuda spel amatördivisionerna.

Anledningen till att Svenska Fotbollsförbundet vill se ett förbud mot att erbjuda spel på amatörfotboll är många menar Claesson men den största är kanske den som rör matchfixning.

– Är du en division 5-spelare så har du helt andra förutsättningar när det gäller allt kontra en allsvensk spelare. Man har också mindre att förlora genom att delta i matchfixning jämfört med en elitspelare som har fotbollen som sitt jobb.

Svenska Fotbollsförbundet menar också att spelbolagen borde begränsa antalet spelmarknader även gällande elitverksamhet. Främst handlar det då om spel på exempelvis antalet hörnor, varningar på spelare och dylikt. Situationer som inte direkt påverkar utgången av matchen.

– Vi strävar mot att spel på delmoment av matcher ska vara förbjudet inte bara på amatörnivå utan även på elitnivå men i nuläget finns det inget förbud för detta varken på amatörnivå eller elitnivå.

--------------------------------------------------

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK!

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.