Fotbollshörnan

Fokus på den lokala fotbollen

Silly

Max Svensson om tillvaron utan matcher och intresset utanför fotbollen


Coronapandemin har satt stopp för fotbollen världen över, nu kommer även siffror som visar på att många spelares mentala hälsa försämrats. Expressen skriver att Fifpro redovisat siffror som pekar på ett ökat antal utövare med depressions- och ångestsymptom. Av de totalt 1 602 aktiva som deltagit i spelarfackets enkät har 22 procent av damspelarna och 13 procent av herrspelarna i sina svar uppgett kännetecken för mental ohälsa som brist på engagemang, aptit, energi och självförtroende. Vi kontaktade Helsingborgs IF:s talangfulla lirare Max Svensson för att höra hur han påverkats av situationen som råder. Han är inte deprimerad men säger att motivationen fått sig en törn.

– Det är riktigt tråkigt när man tränar på som vanligt nästintill men att det inte kommer någon match till helgen. Jag har själv känt en liten motivationsdipp innan vi fick lite ledighet. Under påsken var vi lediga en dryg vecka och det kändes viktigt att få en liten paus.

I stället för att spela fotboll ägnas nu mycket tid åt ett annat stort intresse för Svensson, golfen. När vi pratar vidare om detta intresse visar det sig att Max Svensson inte bara har fina fötter utan även en härlig sving.

– Mitt handicap är just nu på 5,4. Att det är så lågt handlar väl om att det finns en del tid för golf nu, säger han ödmjukt.

Vem han lirar med varierar.

– På senaste tiden har det blivit ganska många rundor med Filip Sjöberg i laget, annars är det mycket med familjen och kompisar.

Om vi återgår till fotbollen, hur ser er träningssituation ut just nu?

– Som det ser ut nu tränar vi fyra gånger i veckan, åtminstone denna månaden blir det måndag, tisdag, torsdag, fredag och sen är vi lediga på helgen. Vi har inte känt på den här permitteringen riktigt än eftersom vi fick ledigt de här dagarna vilket kompenserade upp att gå ner i tjänst.

Svårt att veta var man står när det inte spelas matcher?

– Det är lite svårt att veta hur man ligger till formmässigt. Jag kör förvisso egna individuella program med fys där man kan testa sig själv och jämföra mot hur man legat till under tidigare perioder men sen är det en annan sak att veta hur matchformen är med tempo och så.

Har du satt upp några personliga mål med säsongen som stundar?

– Jag brukar inte sätta upp målsättningar kring antal mål och så inför säsongen utan vi tar det som det kommer. Skulle det gå bättre än fjolåret så är det bara positivt. Förra året var min första ordentliga säsong som ordinarie i allsvenskan och jag kände väl att jag växte allt eftersom. Förhoppningsvis kan jag ta fler steg när säsongen väl drar igång.

Har man besökt Olympia de senaste säsonger så har det inte gått att missa ramsan om Max där han beskrivs som Super-Max Svensson. Att få en ramsa från fansen är få förunnat och Svensson gillar det han hör från läktaren.

– Att vara omtyckt av fansen är skitkul, det ger en extra boost helt klart. Sen märker man även av mycket på sociala medier med positiva kommentarer och så vilket är kul.

Minns du när du hörde den första gången?

– Nej, jag kommer inte riktigt ihåg när de började sjunga den, det kan ha varit första eller andra året i superettan.

Helsingborgs IF har en tuff ekonomisk situation vilket kan innebära att talangfulla spelare som Max Svensson kan säljas framöver. Svensson är inte främmande för tanken att testa vingarna längre fram men inte till varje pris.

– Målet på sikt är att ta ett steg vidare i karriären men sen ska det kännas rätt för mig gällande vilken klubb det i så fall skulle vara. Det ska även kännas rätt för Helsingborgs IF som klubb att släppa mig. Det är lite saker som ska klaffa men det får man ta om det blir aktuellt framöver.

Du skulle inte kunna göra en Jönsson och spela fotboll i Thailand?

– Haha, jag skulle nog inte vilja påstå att det är aktuellt för min del då jag är i början på karriären. För Rasmus del blev det dock en perfekt lösning med spel där ett år och sen tillbaka till Helsingborg på nytt.

Fotot är taget av Helsingborgs IF och godkänts innan publicering

--------------------------------------------------

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK!

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.