Fotbollshörnan

Fokus på den lokala fotbollen

Silly

SVT-Chris har blivit Padel-Chris under pandemin: “Spelar 1-3 timmar varje dag”

Foto: Privat


Covid-19 har påverkat flera yrken hårt, ett av dessa är de som jobbar som kommentatorer. Chris Härenstam, till vardags på SVT, är en av dessa. I brist på uppdrag har det lett till en hel del tid ett stort fritidsintresse, spela padel.

– Det blir väldigt mycket just nu, de senaste veckorna har det nog varit 1-3 timmar padel per dag. Jag spelar med en del namnkunniga idrottare från olika sporter. Det blir ett sätt att knyta kontakter och hålla sig á jour. Man får reda på en hel del intressanta saker när man träffas och spelar vilket är spännande, säger han och utvecklar.

– Många idrottsmän och kvinnor är väldigt trevliga att prata med privat då man delar många intressen som exempelvis att tävla och vinna. Det härliga med padel är att det är en ganska social sport och efter matchen är det ofta man kan ta en lunch också.

Hur har ditt yrkesliv påverkats av pandemin?

– SVT är förhållandevis konjunkturoberoende så att vi sitter inte riktigt i samma sits som de kommersiella aktörerna gör. Likväl är det oerhört tråkiga tider där människors psykiska ohälsa är påtaglig och uppenbar när man inte har saker att göra. Ungdomar får inte gå till skolan, andra kan inte utöva sin sport eller något annat sammanhang vilket är trist, säger Härenstam och utvecklar hur hans arbete påverkats.

– Konkret jobbmässigt så innebär det att fotbolls-EM skjuts upp till 2021, något som jag skulle ha kommenterat. Det blir inte alls lika många evenemang att kommentera för min del vilket gör att vi tvingas vara kreativa och komma på lösningar på det.

Toppkommentatorn är tudelad när han får frågan huruvida han saknar att kommentera matcher.

– Både ja och nej skulle jag säga vilket kanske låter konstigt. Jag saknar ju själva kommenteringen vilket jag tycker är superroligt. Samtidigt är jag en person som jobbar hårt och mycket så i och med bristen på uppdrag får jag mer tid med barnen och hustrun vilket jag inte får igen och det är verkligen en ynnest!

Vad händer under sommaren för din del nu när fotbolls-EM är inställt?

– Kan tänka mig att damallsvenskan kan ha kommit igång till dess som SVT har rättigheterna till så det kan nog bli ett antal matcher där. Har vi tur drar många evenemang igång igen till hösten. Ser man sen framåt till 2021 så kommer jag verkligen att få jobba utan dess like med tanke på att evenemang flyttats fram ett år.

En sak som sticker ut när det kommer till Chris Härenstam och kommentering är det antal sporter han har kommenterat under sin karriär. Efter att ha gjort SM-veckan ett antal är med en del lite udda sporter har han nu kommit upp i hiskeliga 93 sporter som kommentator. Om Härenstam själv får bestämma vad han ska kommentera så är det lagbollsporter som gäller.

– Det innebär då fotboll, ishockey, bandy, innebandy och handboll framför allt. Sen gillar jag även att kommentera sporter som volleyboll och lite underskattat skulle jag säga att badminton och bordtennis är. Det är häftigt att se spelare som är så atletiska som i badminton när de hoppar upp och smashar. Pingis är speciellt då det kan vara så otroligt nervkittlande som när det står 9-9 i ett avgörande set och nästa poäng leder till matchboll åt endera hållet. Det kan nästan vara jobbigt att titta på, en sorts lidande. Det är kanske det jag saknar mest just nu, passionen och lidandet som finns i sporten.

Hur är absintensen överlag kring sport, tittar du mycket på sport även privat?

– Privat blir det mer utvalda delar, då främst Premier League och mitt favoritlag Liverpool. Situationer som när Trent Alexander-Arnold gjorde den snabba hörnan mot Barcelona i fjol, det där oväntade, är saker som man verkligen saknar. Annars är det få lag som jag håller på, säger han och utvecklar.

– Jag har inte den där stora passionen för Pool, det där lidandet för ett lag som många andra har och det kan jag ibland vara avundsjuk på. Den känslan av att klubben är som en del av familjen.

När vi ska avsluta intervjun berättar Härenstam att han snart ska iväg och spela padel på nytt. Det är ju nästan så man undrar om det är en elitsatsning vi ser, det viftar han dock bort omgående.

– Så långt ifrån elit man kan komma sig skulle jag säga. Elitspelarna hade nog fått gråa hårstrån om de sett oss spela men kul har vi i alla fall!

--------------------------------------------------

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK!

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.