Fotbollshörnan

Fokus på den lokala fotbollen

Silly

Robinson-Kristoves råd till deprimerade spelare: Jobba med självkänslan


Fifpro redovisade siffror förra veckan som pekar på ett ökat antal utövare med depressions- och ångestsymptom. Av de totalt 1 602 aktiva som deltagit i spelarfackets enkät har 22 procent av damspelarna och 13 procent av herrspelarna i sina svar uppgett kännetecken för mental ohälsa. En som kan det här med hälsa och välbefinnande är Robinson-deltagaren Kristove Sanchez Rueda. Han är inte bara lugnet själv på Robinson, han jobbar även med att få människor att bli fria från tankar, känslor, beteenden och vanor som inte gynnar dom själva så därför kanske han har svaret på hur man kan må bra trots att ens största intresse försvinner. Det visar sig dock vara en ganska komplex fråga.

– Hur lång tid har du? Det finns så mycket kring detta som jag skulle kunna berätta om, svarar Kristove Sanchez Rueda när frågan kommer upp.

Sanchez Rueda bryter därefter ner frågan i detalj och konklusionen blir att det i slutändan handlar om jaget och personers självkänsla. Vad kan man då göra för att må bra trots att man inte kan spela fotbollsmatcher eller ens titta på fotbollsmatcher just nu?

– Fråga dig själv om du inte har något värde utan fotbollen. Bara genom att säga det till sig själv kan värdet komma tillbaka genom att säga “jag är inte min fotboll, min sport, mitt yrke. Jag är den jag är”. Genom att dra bort fokuset från intresset till dig själv så har man mer kontroll och påverkan på sig själv än om fokuset ligger någon annanstans, berättar han och utvecklar.

– Det är bra om vi kan förstå att det här är kopplat till oss själva. Förstår man att det handlar om en själv kan det senare leda till att man mår bättre också.

Kristove förklarar att det här med att människor upplever depressionssympton och ångestsymptom i dessa tider inte är något märkligt utan fullt naturligt när saker som tidigare varit en stor del av ens liv plötsligt inte är där längre.

– Om vi tar dig som exempel. Om allt skulle försvinna runt omkring dig hade det nog först blivit en chock. Vad hände här. Det skulle antagligen inte kännas bra. Men om du får frågan sen om allt ditt värde försvinner för den sakens skull, vad skulle du svara då?

Jag svarar att jag finns kvar.

– Du finns kvar ja. Och hur känns det att du finns kvar?

Jag svarar att det känns bra.

– Det är rätt skönt va! Ett tips är att fråga sig själv, är jag fotbollen eller finns det faktiskt saker runt omkring mig som fortfarande finns kvar. Många har fortfarande sin familj kvar. Gå in där och omfamna det i stället!

Fotboll, en sorts distraktion för att hantera sig själv

Sanchez Rueda har under lång tid arbetat med hur vi som människor fungerar på olika plan. En sak han tittat på är det här med intressen och hobbies som vi skapar oss.

– Människan använder en del distraktioner för att vi ska kunna må bättre. Vi skapar intressen och hobbies för att vi kanske inte alltid är helt nöjda med de vi är. Om vi börjar med någon som har ett stort intresse av att spela fotboll så är det fantastiskt vilka prestationer de gör men faktiskt är det så att spelarna lägger väldigt mycket fokus kring själva fotbollsspelandet, att prestera på topp och att vara med i gruppen eftersom detta ger så mycket energi tillbaka. Det leder till att fotbollsspelare blir personens identitet och mycket av fokuset hamnar utanför oss själva, säger han och fortsätter.

– Det som nu många fotbollsspelare och andra yrkesutövare upplever är att de börjar få kontakt med sig själva. Är det då så att de jobbat med saker som ligger utanför dom själva som att prestera, vara i grupper osv och har med sig saker hos sig själva som de inte tycker lika mycket om så kan det leda till en känsla av tomhet, brist på energi med mera.

Kan det vara en lösning att hitta ett annat intresse eller handlar allt om att hitta sig själv?

– Skapar man en ny hobby så blir det mer som en ny sort flykt. Inledningsvis kan det nog vara bra men det är också viktigt att förstå att när saker runtomkring oss försvinner så kan vårt egna mående gå ner.I stället för att hitta nya intressen och hobbies kan det här vara en gyllene tillfälle att lära sig förstå sig själv, berättar han och fortsätter.

– Hur mycket lägger jag utanför mig själv? När jag lägger saker utanför mig själv leder det till en viss ovisshet och nu är det så att det har ryckts bort så mycket för så många och då sitter man tillslut själv kvar och då känns det inget bra. Värdet har försvunnit, prestationerna har försvunnit och det blir bara jag kvar. Än en gång är det viktigt att upprepa att jag är bra som jag är, även utan sakerna runt omkring mig. Det kan kännas tråkigt och det får det lov att göra.

Slutligen berättar Sanchez Rueda att man kan ställa sig själv frågan varför man tycker det är så tråkigt när man inte kan spela eller se fotboll på tv exempelvis, hur mycket värde har man lagt i det här intresset tidigare? Då bottnar man i det man kallar självkänsla.

– Självkänslan är hur man känner sig när allting runt omkring en försvinner. När jobbet, relationer, hobbies och alla andra saker jag gör försvinner. Det är då man får kontakt med sin egen självkänsla. Har man då en låg självkänsla genom att man tidigt skapat ett värde genom prestation eller fokus kan det leda till depressions. och ångestsymptom och det är där många har hamnat under den här pandemin så ett rådet från min sida är att jobba med självkänslan!

Foto: Privat

--------------------------------------------------

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK!

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.