Fotbollshörnan

Fokus på den lokala fotbollen

Silly

Lucas Hägg-Johansson: “Därför stannade jag i KFF”


Negativt kval, en avgående tränare och rörigt i föreningen. 2019 var knappast Kalmar FF:s år. Trots det valde en av lagets viktigaste spelare, Lucas Hägg-Johansson att förlänga. Nu förklarar han varför sam varför årets upplaga av KFF blivit så mycket bättre.

SM-guld 2008 – sedan dess har Kalmar FF:s allsvenska facit sviktat. På tolv år har man som mest mäktat med en fjärdeplacering – 2009 och 2013.

I fjol kom nödropet. Först avgick sportchefen Thomas Andersson Borstam, sedan tränaren Magnus Pehrsson. Till sist fick klubbchefen Mattias Rosenlund sparken.

Som grädde på moset hamnade Kalmar FF i ett negativt kval. Ett kval som smålänningarna gick segrande ur efter två tuffa kamper mot Brage. KFF:s skånska målvakt, Lucas Hägg-Johansson, har svaret på varför det gick som det gick – åtminstone sportsligt:

– Vi fick inte ihop helheten, helt enkelt. Dels handlade det om tillfälligheter, dels handlade om att vi inte var tillräckligt bra. Vi vandrade i en negativ spiral genom hela säsongen, säger 25-åringen.

Utlandet lockade inte

Trots en turbulent säsong, kritade Lucas Hägg-Johansson på ett nytt kontrakt med Kalmar FF i vintras. Kontraktet gick ut vid årsskiftet, något som innebar att han var fri att välja fritt bland intresserade klubbar. Valet föll till sist på tryggheten.

– Jag känner att jag utvecklas hela tiden, och Kalmar FF är en bra miljö att utvecklas i. Vi har en bredd av rutin och spännande talanger i gruppen, samtidigt har vi en bra stab, vilket gör att man utvecklas, berättar han.

Media placerade dig i AIK. Fanns det något konkret intresse från deras sida?

– Nej, jag hade aldrig någon kontakt med svenska klubbar – däremot ett par utomlands. Det är i Kalmar jag trivs, så varför skulle jag hoppa på första bästa någon annanstans som jag inte har en aning om?

“Nytt” och hungrigt KFF

Även om det kunde ha blivit en utlandsflytt i vintras – som kanske i dessa tider inte spelat någon roll – försöker Lucas vara i ”nuet”. Men i vissa stunder kan det bli svårt, för det är trots allt matcher han vill spela.

– Vi tränar på så gått det går. Den svenska försäsongen är lång och visst blir det lite ängsligt nu när det inte är några matcher. Just nu går man runt och väntar på att vi kan köra igång, man saknar ju evenemangen runtomkring matcherna, säger målvakten och fortsätter:

– Men så kan man vända på det. För oss kan det vara positivt då vi har ett ganska nytt och ungt lag. Den här tiden som vi går och väntar är bara nyttig för att få ihop laget, men också det fysiska och de taktiska bitarna. Jag är övertygad om att vi kommer vara väl förberedda när matcherna drar igång – om inte minst revanschsugna.

Som Lucas säger, stämmer verkligheten ganska överens med att det är ett ”nytt” Kalmar FF vi får se i år. Laget har visat framfötterna under vintern, och har gjort det bra både i tränings- och cupmatcherna. Enligt Hägg-Johansson är det ledargestalterna Emin Nouri samt Viktor och Rasmus Elm, den senare som nu håller till på ledarsidan, som triggar igång de yngre. Därutöver pekar han också på den ny-gamla tränarrösten i Nanne Bergstrand som kommit tillbaka i omklädningsrummet en fjärde gång i KFF.

– Nanne var ju den första tränaren jag hade i Kalmar. Detta blir den tredje vändan jag har honom som tränare och det känns mycket bra. För föreningens del är det ett bra val. Han kan föreningen och vet vad som krävs för att nå framgångar. På så vis har strukturen blivit mycket bättre, förklarar han.

“Håller Skåneflaggan i topp”

I väntan på att få jobba med Nanne Bergstrand i allsvenskan igen, fördriver 25-åringen tiden med att gå promenader med sin sambo och valpen Sam, en welsh corgi. Då och då varvas promenaderna med studier i historia. Tanken är att kunna arbeta med ämnet efter karriären. Det är dock inte skånska snapphanar som inspirerar honom utan antikens Grekland. Det förstnämnda, åtminstone skånskan, försöker han utöva på andra sätt.

– Man blir lite ensam som skåning här uppe. I fjol var det trots allt fyra skåningar till i laget; Viktor Agardius, Viktor Noring, Piotr Johansson och Samuel Adrian. Nu är det bara jag och Piotr kvar bland en massa smålänningar och stockholmare. Vi försöker hålla den skånska fanan i topp (skratt), avslutar Lucas Hägg-Johansson.

Lucas Hägg-Johanssons kontrakt i Kalmar FF gäller till och med 2020.

--------------------------------------------------

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK!

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.