Fotbollshörnan

Fokus på den lokala fotbollen

Silly

Skador i konstgräset skapar problem på Rosengård Norra IP

Ett av problemen som finns på Rosengård Norra IP.


Under 2013 fick Rosengård Norra IP konstgräs på sin grusplan. Men det var inget nytt konstgräs utan ett begagnat från Malmö Idrottsplats när den idrottsplatsen fick en ny matta.

Sedan dess har det varit problem med att det bland annat växer gräs igenom mattan, man har limmat ihop den på vissa ställen och sedan är det hål på vissa platser. Något som har gjorts att spelare har skadats av konstgräset när man har spelat där.

– Jag tycker det är väldigt dåligt, extremt dåligt om jag ska vara ärlig. Vi har ibland över 75 barn på planen samtidigt och det händer väldigt ofta att de fastnar i gräset och ramlar. Det medför oftast uppskrapade knän. Den kom på plats 2013 men det ska inte glömmas att det är en begagnad matta man valde att lägga i Rosengård, säger Nesat Spahiu till Fotbollshörnan.

I februari 2016 valde klubbarna som tränar på Rosengård Norra IP att skriva ett öppet brev till Malmö Stad angående problemen. Redan då var det liknande problem som det är idag. Förutom problem med konstgräset så hade man även problem med belysningen som gjorde att man inte kunde utnyttja hela ytan.

– 2016 så var vi ett par föreningar som gick ihop och skrev ett öppet brev som du säger, politikerna blev väl halvskakade och vi lyckades få ner dåvarande fritidsnämnds ordförande Frida Trollmyr till ett besök. På plats så pratade vi och hade god tongång, men nu i efterhand känns det som att hon endast var där för att synas och lugna ner oss. Den dagen på mötet sa hon något som jag idag ångrar lite över att jag inte reagerade starkare på, hon sa om inte konstgräset är bra så kan vi plocka bort det så kan ni köra på grus om det känns bättre. Så egentligen fick vi välja mellan pest eller kolera. Där på plats sa hon även att Malmö Stad inte kommer lägga några nya konstgräsplaner och om det skulle bli aktuellt med något mer miljövnligt så skulle Norra IP vara prioriterat. Men nu i efterhand kan vi se att de lagt både nya planer och bytt ut vissa men inget har skett på Norra. 

Även då var det problem med elljuset, blev det åtgärdat då?

– Tack och lov blev det åtgärdat dock tog det flera veckor och samtliga lag fick träna i halvmörker.

I sociala medier har man spridit hur illa det ser ut på idrottsplatsen. Idag är där tre föreningar som tränar på konstgräset. Det är Liria IF, FC Möjligheten och Rosengård FF. Förra säsongen var man bland annat sju föreningar som tränade på samma plan. Det är mycket rörelse på planen, förutom seniorer, ungdomar och barn spelas det även mycket spontanfotboll på planen.

– Du skulle kunna gå ner på IP klockan 20.00 en söndagskväll och där är minst ett tjugotal ungdomar som lirar. Det är spontanfotboll konstant, så självklart skulle det betyda väldigt mycket för alla som tillbringar tid på planen. Vi har haft föräldrar som valt andra föreningar pga det dåliga skicket och risken för skador på deras barn.

Hur mycket skulle det betytt att få en ny konstgräsmatta på Rosengård Norra IP?

– Skulle det komma en ny matta så kommer jag inte vara evigt tacksam, absolut inte. Jag har varit med så pass länge nu för att veta att det är Rosengårds rättighet att få tävla på samma villkor som resten av staden. När vi har ungdomar som väljer bort föreningarna på Rosengård för att anläggningen inte är bra då är det orättvist. Jag tycker att de som bestämmer behöver ta sitt ansvar och agera!

Vad säger kommunen när ni försöker prata med de om konstgräset?

– Oftast när man pratat med dem så säger dem att det inte finns någon budget för ett byte men att vi är prioriterade. Vi har ibland skickat foton på någon yta som gått upp och nästa dag ser man att de limmat ihop det igen. Det känns som ett pussel, olika nyanser på konstgräset som limmats ihop. Man skulle kunna tro att de plockar konstgräs från andra ställen och ställer det hos oss. Jag har sett väldigt många konstgräsplaner i mitt liv, jag har dock aldrig sett naturgräs växa ur konstgräset!

--------------------------------------------------

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK!

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.