Fotbollshörnan

Fokus på den lokala fotbollen

Silly

Ulf Jansson om drömjobbet- heltidsanställd hos Kvarnby IK


Veckans krönikör Ulf Jansson jobbar som sportsligt ansvarig på kansliet hos Kvarnby IK. Han har varit aktiv inom den skånska fotbollen i över 40 år, först som spelare och därefter som tränare. Sedan oktober 2019 jobbar han heltid med fotboll och i krönikan berättar han om det nya livet.

Mitt namn är Ulf Jansson och jag har sysslat med fotboll sedan jag var 7 år. Först var jag spelare i 23år och därefter var jag tränare i 18 år. Anledningen till att tränarkarriären lades på is var att jag fick nytt jobb och det var svårt att kombinera med att vara tränare. Jobbet jag hade fått var ett drömjobb för mig, nämligen att arbeta med fotboll på heltid. Helt fantastiskt var det när jag skrev papper på min anställning i Kvarnby IK, en dröm hade gått i uppfyllelse!

Att ersätta en trotjänare som Lisa Appelgren går inte. Hon har gjort så mycket för Kvarnby IK under sina drygt 20 år på kansliet och har utan tvekan varit personen som varit ansiktet utåt för klubben.

När jag och Joakim Järpell båda anställdes på 100 % på kansliet såg föreningen sin chans att förändra våra roller. Jag blev ansvarig för den sportsliga biten i föreningen och Jocke skulle ta merparten av det administrativa arbetet.

Så hur ser då mina arbetsdagar ut? Det är kanske det som skiljer sig från en ”normal” arbetsplats. Jag är schemalagd på kansliet 33 timmar, från måndag till fredag. Denna tid, innan Corona viruset, var kansliet öppet och tillgängligt för våra medlemmar att komma och besöka oss, köpa träningssaker osv. Många har besökt oss under våra första månader och uppskattat vår tillgänglighet.

Fasta saker som alltid görs är att boka matcher och fixa domare så att matcherna kan rulla på som vanligt. Att boka in domar- och ledarutbildningar ligger också på mitt ansvar vilket gör att där är en del att planera. Ska man enkelt beskriva min roll i föreningen är jag ansvarig för all sportslig verksamhet från fotbollsskolan upp till vårt herr- och damlag. Detta innebär att de resterande sju arbetstimmarna spenderar jag på kvällar och helger på Bäckagårds IP. Jag försöker se lite träningar men framför allt försöker jag se så mycket matcher som möjligt med våra lag så att jag själv kan bilda mig en uppfattning om hur våra lag ser ut i de olika åldrarna. Detta underlättar såklart när jag sen ser och får höra om olika problem som dyker upp ibland i våra lag. Givetvis är det svårt att göra samtliga 700 medlemmar i en stor förening nöjda men vi strävar efter att erbjuda en bra produkt till våra spelare och ledare.

I mitt jobb ingår att rekrytera tränare i alla åldrar och spelare i våra representationslag. Här märker man tydligt att vi i Kvarnby IK inte är lika attraktiva att spela för i åldrarna från U16 och uppåt. När vårt herrlag låg i division 2 ville många spelare söka sig till oss i de här åldrarna, troligtvis med förhoppningen att själv få spela i div 2. Nu när herrarna ligger i division 4 finns det andra föreningar som lockar mer. Vi jobbar därför hårt efter målsättningen att så snart som möjligt ta oss upp i seriesystemet igen. Här jobbar vi efter arbetssättet att vi vill ha spelare med bra karaktär och som gärna får ha någon form av anknytning till Kvarnby IK sen tidigare. Visionen är att kombinera detta med spelare från våra ungdomslag framöver.

Vår dam- och flicksida fortsätter växa vilket vi tycker är roligt! Just nu har vi damlag i åldrarna 13 och 15 samt på seniornivå. Förhoppningen är att inom kort kunna bilda ytterligare ett tjejlag då vi ser att vi börjar få in fler och fler tjejer i de yngre åldrarna. När det gäller vårt damlag tog vi chansen och accepterade en friplats till division 3. Vi kommer också att erbjuda samma service till damlaget som herrarna när det gäller träningskläder. Det innebär att lagen får träningskläderna tvättade av föreningen.

Sammanfattningsvis har mina fem första månader på mitt nya arbete varit bra. Det har varit många nya människor att lära känna och många nya intryck av både lag och spelare. När det gäller ungdomssidan är målsättningen att öka samarbetet mellan åldersgrupperna, detta för att öka förståelsen för att alla lag fyller en viktig funktion i föreningen oavsett vilken nivå man ligger på i sin åldersgrupp. När vi gjorde planschema på träningstiderna såg vi därför till att åldersgrupperna som delar plan med varandra ska kunna ha ett utbyte med varandra. Ett exempel är att P12 & P13 tränar på samma plan, samma gör P14 & P15 osv och givetvis likadant på flicksidan. På det viset bygger man broar mellan lagen, tror vi i alla fall. Jag gillar tanken att man kan dela grupperna efter positioner, till exempel att A-laget och U-19 kan ta försvarsträning på ena planhalvan med alla försvarsspelare i dessa lagen, samtidigt som mittfältare och forwards jobbar med inlägg och avslut på andra sidan. Det innebär också att ledarna för de olika lagen kan få nya intryck av varandra och utvecklas precis som spelarna.

Avslutningsvis kunde vi haft en lättare inledning på våra jobb, givetvis pga Corona. Ett tag kändes det som om vi bara väntade på nya direktiv från Folkhälsomyndigheten, SvFF och Skånes FF. Många hörde av sig och vi gjorde allt för att ha så bra koll på vilka rekommendationer som gällde från dag till dag. Helt klart kommer alla fotbollsfanatiker aldrig att glömma 2020. Detta år kommer alltid att förknippas med att det var ett annorlunda år men utan tvekan så kommer allt att bli normalt igen. Frågan är bara när?

Den fråga som jag själv fått flest gånger dessa fem månaderna är utan tvekan, “är verkligen din tränarkarriär avslutad?”. Mitt svar blir, det vet man aldrig! 😊

--------------------------------------------------

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK!

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.