Fotbollshörnan

Fokus på den lokala fotbollen

Bättre målsnitt än Messi- ändå valde Swane Kulladal före spel i ettan

Foto: Inge Kvist

Foto: Inge Kvist

Lionel Messi har gjort 19 mål på de inledande 27 matcherna i årets La Liga. Marcus Swane stod för 19 mål på endast 14 matcher för Kulladals FF 2019. Att göra 19 mål för en toppklubb vore en sak, i Swanes fall gjorde han sina mål i en klubb som kämpade för existensen i division 3, något som gör bedriften än mer imponerande. Själv förklarar målkungen succén med extra press.

– Vi hade det tufft som lag i början på förra säsongen, det blev bara en poäng under de första sju matcherna. Jag skadade mig på försäsongen och kunde inte spela förrän senare på våren. Jag var lagets enda renodlade anfallare och kände därför lite extra press på att leverera, säger han och fortsätter.

– Under de sista matcherna på vårsäsongen började det vända för oss och sen gick det ganska bra på hösten. Tillslut lyckades vi hålla oss kvar i serien utan kval genom att vinna den sista matchen, säger Swane utan att nämna att han själv gjorde tre mål i den avslutande bataljen.

Klassmål av Swane på frispark Video: Privat

Tittar man på statistiken generellt så brukar skyttekungar ofta spela för något av topplagen. Så var inte fallet för dig som spelade i sjundeplacerade Kulladals FF…

– Ja, det är lite speciellt, jag tror att jag gjorde 19 av de 40 målen som vi gjorde totalt under förra säsongen.

Blir du kvar i Kulladal 2020? Telefonen måste gått varm efter fjolåret..

– Jag blir kvar i klubben, vi har något riktigt bra på gång den här säsongen. Dels har vi fått behålla alla utom en i startelvan, sen har vi även fått in två spelare från IFK Malmö som var tongivande där förra säsongen. Jesper Lantz och Robin Svensson är riktigt bra killar och utöver duon från IFK har det även kommit in en mittback från Ariana med riktigt fina fötter, säger Swane som även lyfter klubbens juniorer.

– Vi har fått upp en del spelare från juniorlaget där minst en lär ta en plats i startelvan så det känns spännande inför säsongen.

Kan ni rentav tillhöra toppen av tabellen i år?

– Förhoppningsvis kan vi det, det är vad jag hoppas på i alla fall. Vi har ju också lyckats behålla tränarna från förra året vilket känns positivt.

Foto: Inge Kvist
Foto: Inge Kvist

Torns IF var intresserade av målkungen

Att Marcus Swane är en klinisk avslutare råder det inget tvivel om. Hur man blir en vass målskytt är dock svårare att finna svaret på.

– Förra året var jag i stort sett den enda renodlade anfallaren vi hade i laget och i och med det så var jag väl den spelaren som fick flest målchanser och det var väl därför det blev så mycket mål. Men det är svårt att svara på vad som gör mig till en bra målskytt.

Att Swane blev Kulladal trogen var inte en självklarhet. Efter fjolårets fina säsong och skytteligaseger hörde en rad klubbar av sig och division 1-klubben Torns IF var en hårsmån från att locka över honom till Stångby.

– Det var ett par klubbar på division 1-nivå som hörde av sig efter förra säsongen och en rad klubbar i division 2. Jag hade faktiskt ett möte med Torns IF där de var väldigt intresserade av mig och jag var väl också ganska intresserad av att gå dit. I den vevan fick jag dock en ny tjänst på mitt jobb och då valde jag att satsa på jobbet före fotbollen. Jag kände att jag inte hade hunnit med att kombinera fotbollen, min nya tjänst och privatliv om jag valt att gå till en division 1-klubb, säger Swane som samtidigt kände att Kulladal hade mer att ge 2020.

– Kulladal hade något fint på gång och det är en fin balans det där med att spela på division 1-nivå då det är långa resor och mycket tid men ingen direkt ekonomisk ersättning.

Har du lagt ner drömmen om elitkarriären i och med den nya tjänsten på jobb?

– Just nu vill man ta upp Kulladals FF i division 2 men man vet aldrig vad som kan hända. Nu tog jag den nya tjänsten på jobb före spel i division 1 så det kändes väl lite som att det var nu eller aldrig när det kommer till en elitsatsning men sen ska man aldrig säga aldrig!

Ringer Malmö FF säger du inte nej med andra ord?

– Det hade man inte gjort, haha. Verkligen inte! Nu gjorde jag förvisso 19 mål i division 3 men det blir svårt att fylla Rosenbergs skor haha.

Den här säsongen spelas serierna utan dubbelmöten. Swane gjorde endast 14 matcher förra säsongen vilket resulterade i succé. Nu blir det 11 matcher 2020 vilket borde passa anfallaren bra med tanke på fjolåret.

– Ja, precis! Jag har haft en ganska strulig försäsong då jag rehabtränat sedan februari efter att ha blivit glidtacklad under en träningsmatch i vintras. Nu har jag börjat vara med i passningsövningar så det går framåt för varje vecka, därför passar det bra för mig med enkelserie och att serien flyttades fram.

Hur har covid-19 annars påverkat dig?

– Inte så jättemycket. Jobbmässigt har det påverkat en del då jag jobbar inom service men när det kommer till fotbollen tränar vi på som vanligt. Man kan inte hänga med kompisar och äta ute i samma utsträckning som förr men i stället ägnar jag mer tid åt familjen.

Du gjorde 19 mål på 14 matcher i fjol. Hur många gör du i år?

– Det hade varit kul att nå tio mål i alla fall. Inför årets säsong har vi Robin Svensson i anfallet tillsammans med mig och han är riktigt vass måste jag säga. Han är ganska fysisk, snabb, jobbar stenhårt och har en riktig vilja på planen. Det ska bli jäkligt kul att se vad vi kan åstadkomma tillsammans!

FOTBOLLSHÖRNAN TV:
Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.