Fotbollshörnan

Fokus på den lokala fotbollen

Silly

Al Kurdi klar för Croatia- lämnar IFK Malmö efter kaptensnobben: “Klubben sårade mig”

Foto: NK Croatia

Foto: NK Croatia


Raslan Al Kurdi spelade 18 matcher för IFK Malmö 2019, säsongen dessförinnan gjorde han 25 matcher som ordinarie. Under sin tid i klubben har han spelat på alla positioner i laget, till och med som målvakt i en träningsmatch under tidiga våren 2020. Nu är dock äventyret i IFK över för den här gången. NK Croatia, hemmahörandes i division 5, blir nästa destination för Al Kurdi som har meriter från spel i asiatiska Champions League.

– Kärlekshistorien mellan mig och IFK är slut. Klubben sårade mig väldigt mycket. Majoriteten av truppen lämnade inför den här säsongen och det blev i stort sett bara jag, Philip Persson Lundgren och Adi Hadzikadunic kvar bland de som potentiellt kunde bli lagkaptener, säger Al Kurdi som då antog att bindeln skulle bli hans.

– Jag var den äldsta spelaren i laget, hade spelat lång tid i klubben och har meriter från spel på högre nivå. Jag hade dessutom ett möte med styrelsen där de sa att man behövde mig som lagkapten i truppen för att hjälpa de yngre spelarna som kommit in. Per Harrysson pratade också med mig och sa att de behövde mig och att det var bra att jag kunde spela på flera olika positioner.

När försäsongen drog igång var därför Al Kurdi lite extra taggad. Nu skulle han inte bara skulle han spela för “Di gule” ännu en säsong, han skulle även bära bindeln för laget som han lagt ner sin själ i de senaste åren. Då kom ett oväntat besked. Tränaren valde en annan lagkapten i en träningsmatch på försäsongen, ett nyförvärv som kommit från GIF Nike i division 3. Något som upprörde Al Kurdi.

– Jag tog ett snack med Harrysson och frågade hur han kunde göra så. Han sa att vi här i Sverige diskuterar vem som ska vara lagkapten varpå jag argumenterade med min fotbollsbakgrund, säger Al Kurdi och berättar.

– Jag har vunnit division 1 med BoIS, spelat i den största klubblagsturneringen i Asien, tillhört Syriens landslag och så vidare. Jag vet vad som krävs av en lagkapten! Då sa han okej, du är lagkapten!

Efter det samtalet trodde Al Kurdi att allt var lugnt, att det var han som skulle leda laget framåt och in i säsongen 2020 men då kom nästa smäll. Ännu en match där Al Kurdi fick konstatera att tränaren valt en annan spelare före honom.

– Han gjorde exakt samma sak. Samma spelare utsågs till lagkapten och jag påtalade då igen varför. Vad har jag gjort dig? Varför jag?

Tränaren sa då till Al Kurdi att de skulle ha en röstning i laget om vem som skulle få bära bindeln. Detta fick ytterbacken att tappa förtroendet helt för tränarstaben.

– Jag menar snälla, jag har aldrig hört ett lag där man ska rösta om vem som ska vara lagkapten. Det är bullshit tycker jag och det sårade mig väldigt mycket. Jag blev jättebesviken faktiskt. Jag är den enda spelaren i IFK Malmö som spelat på alla positioner från målvakt till anfallare. Jag har spelat över 40 seriematcher och då räknar vi inte med DM- och MM-matcher samt träningsmatcher. Jag har försökt göra allt och har varit väldigt flexibel mot styrelsen och tränaren, säger han och fortsätter.

– Efter det samtalet om röstning sa jag att jag inte ville fortsätta. Responsen från IFK Malmö var då att om jag skulle spela i division 2 för en annan klubb skulle jag få betala pengar till dom eftersom jag hade kontrakt med IFK året ut. De visade ingen uppskattning för det jag gjort för laget de senaste åren!

Harrysson själv säger att processen kring vem som skulle bli lagkapten inte var klar när Al Kurdi valde att lämna laget. Det kunde även ha blivit så att Al Kurdi valdes till lagkapten men som ytterbacken tidigare nämnt så var beslutet om vem som skulle bära bindeln inte enbart tränarnas.

– Tränarstaben ville ta beslutet i samförstånd med spelarna där alla i truppen fick lämna sin röst kring vem de ville ha som kapten och assisterande kapten under säsongen, säger Harrysson och utvecklar.

– När spelarna fått rösta utkristalliserades fyra spelare som potentiella lagkaptener enligt truppen vilket stämde väl in med vår bild i tränarstaben. Innan vi fattade beslut om vem det skulle bli av dessa vägde vi in kriterier som erfarenhet, förmågan att vara stöttande i medgång och motgång med mera för att få fram en så bra kapten som möjligt för lagets bästa.

Al Kurdi menade att styrelsen i stort sett lovat honom kaptensrollen, detta ger inte Harrysson mycket för.

– Det är väl ingen styrelsefråga vem som ska vara lagkapten! Jag har själv varit lagkapten i juniorlandslag och i allsvenska matcher, för mig är det väldigt konstiga resonemang men sen får han tycka som han vill. Han kände att han var lämpad som lagkapten och det är möjligt att så var fallet. Vi hann ju inte igenom hela processen innan han lämnade, säger han och utvecklar.

– Hade han fått tjugo röster från truppen så hade han mycket sannolikt blivit lagkapten. Nu bestämde han sig för att sluta innan allt var klart och man kan ju inte ställa ultimatum för att man ska vara lagkapten, så funkar det inte.

Trots avslutet i IFK Malmö från Raslan Al Kurdis sida och de hårda orden som följde så har Harrysson inget ont att säga om sin förre adept utan vill passa på att önska honom all välgång med det nya.

– Jag har inga bad feelings mot honom. Raslan är en bra kille på alla sätt. Jag hoppas det går bra för honom i Croatia och att det går bra för laget.

Vill spela som innermittfältare i sitt nya lag

När väl Raslan Al Kurdi bestämt sig för att lämna IFK Malmö var han nära att skriva på för Österlen. Detta var innan covid-19 kom in i bilden, det fick nämligen sponsorer att backa och tillslut landade han i stället i division 5 och NK Croatia. Anledningen till det var flera menar han.

– Jag fick ett samtal från Croatia som jag även tränat med en del och det känns bra där. Vi har go stämning där alla vill träna och kämpa. Skillnaden i kvalité är såklart jättestor men man får anpassa sig.

I Croatia hoppas Al Kurdi kunna bidra med sin rutin och allround som han är så är det inget måste att utgå som ytterback. Själv skulle han hellre ha en position mer centralt.

– Jag vill gärna spela innermittfält och jobba box till box. Spelar jag på min ordinarie position tror jag inte jag kan bidra till laget på samma sätt. Då krävs det att någon levererar bollar till min position. Jag tror att innemittfältare blir bättre här så att jag kan vara den som levererar bollar till mina kamrater i stället, säger han och fortsätter berömma sin nya klubb.

– Alla vill lära sig och utvecklas i klubben så det känns jättebra. Styrelsen gör också allt för laget. De har fixat planen, material, bollar. Croatia vill ta ett steg framåt och hoppas lyckas med det. Äntligen känner jag att jag har hamnat i en klubb som uppskattar det jag gör. Jag är en vanlig spelare men man ibland behöver uppskattning också för det man gör.

--------------------------------------------------

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK!

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.