Fotbollshörnan

Fokus på den lokala fotbollen

Silly

Från Allehandan till TV4- Axel Pileby berättar om sin resa inom journalistiken

Foto: TV4

Foto: TV4


På några år har Axel Pileby gått från att göra enstaka inslag på TV4-Sporten till att agera programledare för programmet, vara inside-reporter vid stora allsvenska matcher och numera även leda storsatsningen Efter Fem på kanalen tillsammans med Tilde De Paula Eby. Det är en minst sagt häftig resa Pileby har gjort. Resan från den skånska vischan i Dalby till storstan och glamorösa tv-uppdrag. Skåningen blickar tillbaka på den resan han gjort med stolthet men medger även att han är hungrig på mer.

– Det är svinroligt att ha gjort denna resan och även den resa man gjort på Tv4. Sen är man nog sådan som person, vilket många säkert känner igen sig i att man vill jobba med det största direkt.

Att det skulle ta sin tid att göra just det, jobba med de största produktionerna, var chefen tydlig med att det skulle göra vilket Pilby uppskattade.

– Han sa att jag skulle tänka på var jag ville vara om två år vilket jag uppskattade väldigt mycket. Man får kriga sig fram i den här branschen och hans ord om två år kändes som ett bevis på att han trodde på mig. Jag insåg då att jag behöver lägga den här tiden först innan jag kunde hoppas på något större. Det är nog viktigt att man vet om från start att det är en bit att vandra. Först ska man få chansen, därefter gäller det att ta den!

Att Axel Pileby skulle jobba med journalistisk har alltid funnits med i tankarna berättar han. Att morbrodern jobbade som journalist kan ha varit en anledning till detta, även lusten till själva skrivandet. En annan stor anledning var Pilebys enorma sportintresse.

– Man har tittat på det mesta inom sport och även haft koll på alla namnen som jobbar med sport. Det har varit drömmen att någon gång bli sportjournalist.

Vägen till drömmen har dock tagit sin tid. Det fanns även en tid då han inte trodde det skulle gå att nå den.

– Man fick ofta höra i yngre år att man behövde toppbetyg för att komma in på rätt linje och då gick tankarna på att kanske jobba med reklam och marknadsföring i stället. När man sedan insåg att det här med att ha toppbetyg inte var hela sanningen utan att man kunde ta andra vägar till journalistyrket så kände jag att det var det jag ville satsa på.

Pilebys journalistiska resa började  med sommarjobb på Trelleborgs Allehanda. Nu huserar han på en av Sveriges största kanaler, TV4. Foto: TV4
Pilebys journalistiska resa började med sommarjobb på Trelleborgs Allehanda. Nu huserar han på en av Sveriges största kanaler, TV4.
Foto: TV4

Passionen för att skriva förändrades med åren

21-år gammal flyttade därför Pileby upp till Stockholm för att inleda sin resa mot drömmen. Där studerade han media och kommunikationsvetenskap på dagarna och kvällarna ägnades åt att förkovra sig i sitt skrivande genom en journalistutbildning på Poppius. Tillslut kom han in på JMK, enheten för journalistik, medier och kommunikation där han utbildade sig till journalist. Innan den utbildningen drog igång hade han fått en provsmak på yrket via ett sommarjobb i palmernas stad.

– Jag fick mitt första sommarjobb inom mediebranschen på Trelleborgs Allehanda, det är en period som jag är väldigt tacksam för att ha upplevt. Att läsa journalistik är en sak men det är på en redaktion man lär sig hur yrket verkligen fungerar. Det var guld värt att ha det i ryggen när man sedan studerade.

Skrivandet var Pilebys stora passion inledningsvis och det var först när han började jobba på Expressen efter sin journalistutbildning som intresset stegvis gick över mot att göra video i stället för text.

– Under mina år där började webb-tv växa fram allt mer och när det vankades mästerskap och liknande så skulle någon på redaktionen göra tv och då blev det jag som fick göra det. Jag har alltid tyckt tv är roligt. Att jobba med webb-tv då var även lite annorlunda mot idag, säger han och utvecklar.

– Då kunde man nästan göra som man ville, det var lite av en lekstuga just tv-biten. Det var dock hårt jobb ändå eftersom man även skrev en del texter utöver det.

Och det slutade med att du tappade lusten för att skriva…

– Jag som alltid älskat att skriva tappade helt lusten för den biten och ville bara göra tv. Det var då jag kände att jag ville gå vidare och söka mig mer mot tv-mediet.

“En chansning att gå till TV4”

Sagt och gjort sökte sig Pileby vidare. Via kontakter inom TV4 lyckades han få nummer till cheferna på kanalen och när han skulle marknadsföra sig själv var han inte av den blygare skaran direkt.

– Jag ringde honom och sa att jag gärna ville jobba på TV4 och att jag trodde att jag skulle passa in där. Att gå dit var dock lite av en chansning från min sida, säger han och utvecklar.

– På Expressen hade jag fast anställning, nu blev det en projektanställning på åtta månader i stället. Det kändes ändå helt rätt och skulle det skita sig så hade det fått göra det. Nu visade det sig att det blev bra tillslut!

Axel Pileby tillsammans med kollegan på Efter Fem Tilde De Paula Eby Foto: TV4
Axel Pileby tillsammans med kollegan på Efter Fem Tilde De Paula Eby
Foto: TV4

Idag jobbar Axel med programmet Efter Fem från måndag till onsdag. Därutöver jobbar han på sportredaktionen genom att leda sportsändningar, tv-studios samt en del annat.

– Det är väldigt lyxigt att ha förmånen att jobba både med sport- och samhällsprogram. Nu blir det Efter Fem under första delen av veckan och under andra delen hoppar jag in och gör Sporten vissa morgnar och kvällar vilket jag tycker är sjukt kul! Det finns inget bättre än att jobba på sportredaktionen, det är hemma för mig, säger han och fortsätter.

– Det är häftigt att få jobba med alla grymma profiler som finns på sporten och på kanalen i stort. Profiler man har sett upp till hela livet jobbar man nu tillsammans med vilket är en häftig känsla.

Och nu ser folk upp till dig också…

– Haha, det vet jag inte om man gör men om det skulle vara så vore det otroligt hedersamt och jag hoppas att folk blir inspirerade av att jobba med tv eftersom det är väldigt roligt.

Hur är livet som mediekändis, glamoröst?

– Jämfört med de “riktiga” jobben så är det glamoröst på ett vis då vi har det väldigt bra men sen ska man vara klar över att det ligger ett hårt jobb bakom inslagen. Sen finns det många jobb som är viktigare än det jag har som tv-journalist.

Avslutningsvis var vi tvungna att höra vad uppväxtorten Dalby har som Stockholm saknar.

– Dalby var ett fantastiskt ställe att växa upp i, känslan att kunna ta cykeln ner till idrottsplatsen och till kompisarna. Den trygga miljön och allt det där. Dalby kommer alltid vara hemma och bara att höra skånskan är ju bland det vackraste man kan lyssna på.

Robinsonspecial…

Ingen har kunnat undgå att Axel Pileby är ett stort fan av Robinson, åtminstone inte om man följer honom på Twitter. Där har man kunnat följa Pilebys åsikter kring årets deltagare, åsikter som svängt fram och tillbaka. Ena dagen har han varit frälst i en deltagare för att nästa dag velat skicka hem denna. Självklart behövde vi ta några ord om detta också…

Ena dagen älskar du Kristove, andra dagen vill du inte ha honom kvar. Berätta lite om Robinsontillvaron…

– Haha, jag vände totalt där. Måste säga att jag är grymt imponerad av produktionen. De har lyckats göra så att man från ett program till ett annat kan ändra sina favoriter helt och hållet, genialisk produktion, säger Pileby som avslöjar att han trots sin passion för programmet ligger två avsnitt back.

Vem är favoriten nu?

– Priya Svang är min nya favorit i programmet. Där har jag gått från att egentligen inte tycka så mycket till att älska henne. Jag tycker hon verkar vara helt klart skönast av deltagarna och hoppas hon tar det tillslut men det kan säkert svänga igen. Jani gillar jag också förresten, en riktigt härlig karaktär, alltid så nöjd vid tävlingar.

Om Anders Öfvergård tackar för sig efter den här säsongen, är det Pileby som tar över då?

– Haha, I wish! Får jag frågan så hade jag tagit den utan att blinka, skämt och sido. Det hade nog varit ett riktigt härligt program att leda dock och Anders har gjort ett riktigt kanonjobb måste jag säga. Han får nog behålla det ett tag men skulle han behöva en side-kick är jag på, haha!

--------------------------------------------------

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK!

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.