Fotbollshörnan

Fokus på den lokala fotbollen

Silly

FIFA-domaren om tillvaron utan fotbollen


Det är inte bara fotbollsspelarna som drabbats hårt av covid-19 utav fotbollsbranschen, det har utan även domarna. En av Sveriges främsta domare, FIFA-domaren Andreas Ekberg har inte dömt en match sedan den 12:e mars då han och teamet dömde åttondelsfinalen mellan Frankfurt och FC Basel. En tillvaro utan fotboll i flera månader har inte varit lätt för proffsdomaren.

– En väldig omställning har det varit. Från att resa över hela Europa på kurser och matcher till det stiltje som är idag. Efter Europa League-matchen vi gjorde i Frankfurt stängdes allt ner. Det som är jobbigast just nu är att kalendern är tom och kanske framför allt att man inte vet när allt drar igång till 100 %. Det är lite mentalt påfrestande, säger Ekberg och utvecklar.

– Man får försöka gilla läget för annars funkar det inte alls. Det känns märkligt, vi domare är ganska lika spelarna. Matcherna är lite av vår kick i tillvaron. Utan dom infinner sig en viss tomhet vilket kan kännas lite jobbigt. Sen ska hälsan gå först så klart.

Har du kunnat ersätta den kicken med något annat?

– Ja, vi är ett gäng domare här i Skåne som försöker göra lite tävlingsmoment i träningen. Det har varit både padel, badminton och golf under den här tiden utan att kunna döma fotboll.

Finns det någon riktigt dålig förlorare i domarkåren?

Haha, allihop….men vi brukar vara ärliga när det gäller om bollen är inne eller ute när vi spelar padel och badminton. Det är fair play. Däremot är vi rätt usla förlorare och vinnarskallar allihopa. Men det ska sägas att vi alltid skiljs som vänner efteråt!

Får hemuppgifter från SvFF och Uefa

Trots uteblivna matcher går inte Andreas Ekberg sysslolös om dagarna. Förutom att han tränar fysiken varje dag får heltidsdomaren uppgifter från Svenska Fotbollsförbundet och Uefa som han kan göra hemifrån.

– Från SvFF kan det vara allt från videoklipp till andra fotbollsrelaterade saker som vi gör på nätet. Likadant är det med Uefa, där får vi också olika uppgifter samt lite möten. En gång i veckan har vi även en och en halv timmes träning tillsammans i Zoom, ett sorts videosamtal. Passen på Zoom är lite kombinerat styrka, tabata samt andra former av konditionsträning. Under träningspassen får vi samtidigt feedback på olika uppgifter vi genomfört.

Vilka uppgifter får ni från respektive organisation?

Vi har fått fyra olika masterclass-uppgifter kan man säga av SvFF. Det är dels en lång powerpoint med diverse klipp indelade i olika former av situationer. Det är exempelvis situationer som hands, offside, oschysst spel, taktiska frisparkar osv. Vi får se massor av klipp på dessa situationer och på det tillkommer förklaringar. Utöver det har vi videotest en gång i veckan. Vi får ett gäng olika situationer att bedöma varpå vi skickar in svaren via ett enkätsystem och sen får vi återkoppling på det.

Under senhösten 2019 gjorde Ekberg kanske sin största match hittills i karriären då han fick äran att döma Champions League-mötet mellan Liverpool och Red Bull Salzburg. Det intensiva matchande och kurser på det var skönt att få en liten paus från menar han men pausen har varit alldeles för lång.

– Vi har en liten paus från matchande under december och januari samt en liten bit in på februari innan allt drar igång. Nu var det förvisso en del kurser under den perioden så jag fick väl inte det där avbrottet så visst, första och andra veckan var lite skönt att varva ner lite grann, säger Ekberg.

Man hör dock på tonen att Ekberg inte är en person som gillar att gå sysslolös.

– På ett annat var det ganska segt att få ett avbrott för man var inne i ett bra matchtempo där och då vilket hade varit härligt att ha med sig in i slutspelet i svenska cupen och allsvenskan.

Har inte påverkats nämnvärt ekonomiskt

Andreas Ekberg är en av få domare i Sverige som är proffsdomare dvs endast jobbar som domare och inte har ett annat jobb vid sidan av. Under covid-19 har han blivit permitterad under en månad och därmed gått ner i lön något men inte märkvärt säger han. På så vis kan man tänka sig att han klarat sig genom denna kris bättre än sina kollegor. Det håller han dock inte helt med om.

– De andra har sina privata jobb sidan om. Jag jobbar fulltid som domare så lönemässigt är det bra men man vill ju bara att fotbollen ska komma igång. Man blir ganska rastlös av att inte få döma.

Vad är senaste nytt gällande den biten?

– Ärligt talat vet jag inte mer än tidningarna i nuläget.

Ni kan inte hålla igång genom matcher på ungdomssidan som ju har dragit igång?

– Det är en smart tanke men inget som kommit upp än så länge. Vi tränar fysiskt för att vara så skarpa som möjligt när allt startar och försöker hålla hjärnan igång via massa klipp och analyser som vi fått från SvFF och Uefa. Utöver alla småklipp har vi även fått analysera tre hela matcher i detalj med vad vi kan utveckla.

 

--------------------------------------------------

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK!

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.