Fotbollshörnan

Fokus på den lokala fotbollen

Silly

Proffsdomaren om VAR och varför Sverige borde införa systemet


Andreas Ekberg är veckans krönikör på Fotbollshörnan. Han är Sveriges enda utbildade VAR-domare och är en av de mest meriterade aktiva svenska domarna nationellt samt internationellt. I vintras dömde han Champions League-mötet mellan Liverpool och Red Bull Salzburg. I veckans krönika förklarar Ekberg VAR:s funktion och kommer med egna inspel kring olika domslut kopplat till VAR.

VAR infördes i fotbollen för att minska de stora och avgörande misstagen i matcherna och har varit ett samtalsämne de senaste åren i fotbollen världen över, positivt eller negativt.

Det är IFAB, International Football Association Board som tagit fram systemet och reglerna som styr hur det ska användas. VAR-protokollet styr vad som ska granskas i matcherna och vad som inte ska granskas. Grunden i systemet är att minimera stora misstag i matcherna, så kallade ”clear and obvious misstakes”. VAR-systemet har kommit till för fotbollens skull, inte för domarnas och ska vara ett verktyg för att få fotbollen så rättvis som möjligt.

För mig som domare på plan är VAR en sorts försäkring, en försäkring jag helst inte vill använda men om jag måste är det ett bra verktyg för att undvika ett stort misstag som kan påverka utgången av en match. Jag som domare vill alltid ta rätt beslut på planen men jag är fullt medveten om att det blir fel ibland. Sen handlar det inte om ett felinkast mitt på plan eller en enkel frispark i mittcirkeln som blir fel, det handlar om stora fel som kan bli matchavgörande.  

Det som alltid granskas av VAR är mål, straffar, utvisningar, serious missed incident (när domaren missat en allvarlig händelse, exempelvis en eftersläng eller liknande) , mistaken identity (delat ut varning till fel spelare etc).

Domaren på plan måste alltid ta sitt beslut först, precis som det var innan VAR. Vad VAR sedan gör är att kontrollera beslutet, därefter bekräftar de beslutet eller ger domaren en andra chans att ändra sitt beslut om de finner att beslutet som tagits på plan är ett stort misstag. Jag tycker att IFAB har hittat rätt i vilka situationer som ska granskas. Fotboll är en bedömningssport och så är det även för VAR-domarna. Skillnaden är att VAR-domarna har ett stort antal kameror, hastigheter och vinklar för att bedöma en svår situation.

Offside

Det finns en regel i fotboll som är svart eller vit vilket är offside. Med införandet av VAR har det hänt att spelare varit offside med en tånagel eller liknande vilket lett till debatt och kritiserats starkt på många håll. Systemet med 3D-linjer gör dock att VAR-domarna kan bedöma offside med millimeterprecision och då kan man få fram ett resultat på om någon är offside, även om det så skulle handla om ett par millimeter. Jag tycker det är rätt i och med att regeln är svart eller vit. Offside är inte bedömningsbart utan fakta, antingen är man offside eller så är man det inte.

Felbeslut för situationer utanför VAR-protokollet

Boll i och ur spel är också en svartvit bedömning med VAR. Om domaren i en match blåser hörna, trots att det senare visar sig vara felaktigt, och att det därefter blir mål på den efterföljande hörnan så kan inte VAR gå in och ändra detta. Anledningen till det är att denna punkt inte finns med i VAR-protokollet. I det här fallet är det är upp till domaren på plan att ta rätt beslut precis som innan VAR existerade, vad som händer i framtiden vet vi inte ännu men jag tror att VAR-protokollet lär utvidgas framöver på något sätt.  

Tidsåtgången

En annan sak som debatteras i fotbollsvärlden är att det kan ta lång tid att granska ett beslut. Jag håller med om att processen i VAR kan ta lite tid men jag är samtidigt övertygad om att i det långa loppet är det viktigare att ett avgörande beslut också blir rätt. Sen ska granskningen självklart göras på så kort tid så möjligt. Tidsåtgången har blivit mycket bättre desto mer erfarenhet domarna har fått i VAR och kommer bli ännu bättre framöver. I England har man bestämt att inte huvuddomaren ska gå ut och granska situationen på skärmen bredvid planen. Anledningen till det är att man vill dra ned på själva tidsåtgången. I övriga världen får domaren gå utanför planen och se situationen på en skärm, en så kallad ”on field review”.

Jag anser att systemet som alla länder förutom England använder är bäst, trots att det går åt lite mer tid. Det är alltid domaren på planen som är ytterst ansvarig för besluten även om VAR skulle påkalla en granskning. När domaren går ut och ser situationen på skärmen blir det då både VAR och domaren på plan som granskar situationen igen varpå domaren på planen sedan fattar det definitiva beslutet.

Bedömning av hands

Hands är ett annat hett ämne som alltid diskuteras och förmodligen alltid kommer att diskuteras. De nya riktlinjerna för hands tycker jag ändå har gjort det lite lättare att bedöma med följande punkter bland annat. Hands ska dömas om…

  • Handen/armen används för att göra kroppen större
  • Armen befinner sig i en onaturlig position
  • Armen är ovanför axeln

Dessa är några av de nya direktiv som finns för att bedöma hands. Vad gäller hands och VAR så har VAR-domarna ett antal olika kameror i olika vinklar och hastigheter för att bedöma om hands. Hands är en situation som kan vara väldigt svår att bedöma på plan på grund av vinklar och var det sker på plan.  

VAR till svensk fotboll?

Jag är för tillfället den enda domaren i Sverige som är VAR-utbildad och som har gjort matcher internationellt, både som domare under VAR och själv varit VAR-domare. Att vi ska ha VAR i Sverige tycker jag är en självklarhet så småningom. Detta säger jag inte för domarnas skull utan för fotbollen och lagens skull. Om Sverige ska följa med i fotbollsutvecklingen i Europa och världen måste vi få in VAR även i svensk fotboll men för att det ska ske kommer det krävas mycket arbete. VAR-systemet kostar en del pengar, det kommer krävas fler och kompetenta domare, det krävs personal som sköter det tekniska, ett VAR-center alternativt VAR-bussar på arenorna för att nämna något. De länder som redan har VAR i olika utseenden är utmärkta exempel för Sverige att studera och ta efter för att sedan utforma det som blir bäst för oss. Förutsättningarna finns, det gäller bara att vi kommer igång. Det finns alltid så kallade barnsjukdomar på nya projekt. Jag är dock övertygad om att det kommer fungera utmärkt även i Sverige.

Jag gick en fyra veckor lång utbildning på olika ställen i Europa, bland annat i Spanien och Nederländerna, för UEFA. Om vi ska utbilda alla domare i våra högsta serier i Sverige kommer det krävas en hel del arbete från Svenska fotbollförbundet, SEF och domarna själva. I och med att systemet finns över stora delar av Europa har vi i Sverige alla möjligheter att lära oss och använda andra länders utbildningsmaterial och kunskap.

//

Andreas Ekberg

--------------------------------------------------

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK!

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.