Fotbollshörnan

Fokus på den lokala fotbollen

Silly

Linus Olsson om proffsäventyren och galna formen- bättre målsnitt än Ronaldo

Foto: Lola Nilsson

Foto: Lola Nilsson


Linus Olsson hade ett okej fjolår målmässigt då han stod för nio fullträffar för Landskrona BoIS när laget slutade på andraplats i division 1. Det här året verkar det vara något ännu större på gång. Åtminstone för Olsson själv. På lagets första matcher har han nämligen levererat ordentligt framåt. Hittills har han stått för åtta mål för BoIS som ligger på en fjärdeplats i Ettan. Grunden till succén under säsongsinledningen lades under försäsongen menar skyttekungen.

– Det gick väldigt bra under träningsmatcherna där jag gjorde mål i nästan varje match. Sen kom covid-19 så då fick jag försöka hålla igång på träningarna i stället.

När serien väl drog igång blev han mållös i de två inledande matcherna innan målexplosionen tog fart.

– Jag kom dock till flera lägen även i dom matcherna så det var bara det lilla sista som saknades. Sen är det så som anfallare att när man väl får igång målskyttet så flyter det bara på därefter, säger Olsson som på sina senaste fyra matcher gjort åtta mål.

Under fjolåret hamnade anfallaren på nio mål när säsongen summerades. Nu har han gjort åtta på sex matcher. Ett snitt på 1,33 mål per match. Att jämföra med Cristiano Ronaldo som ligger på 0,84 mål i snitt för Juventus i Serie A säsongen 19/20. Anledningen till att det blivit så mycket mål i år tror Olsson har att göra med att han fått vara skadefri och kunnat komma in i laget på ett bättre sätt.

– Vårsäsongen 2019 blev lite förryckt av skador och skit, jag kom inte riktigt in i det. Under hösten blev det bättre och det var nog då jag gjorde åtta av de där nio målen så då började jag komma in i det. Att komma till ett nytt lag tar alltid lite tid. Nu år två har jag bättre koll på vad jag ska göra på plan och hur jag ska komma till avslut med vårt spelsätt.

Fortsätter du med samma målsnitt till säsongens slut hamnar du på runt 40 baljor, mäktiga siffror…

– Haha, det låter lite mycket men jag hoppas absolut kunna hålla i mitt målsnitt så bra som möjligt och ett personligt mål är väl att vinna skytteligan, säger han och utvecklar.

– Jag hoppas absolut kunna nå runt 20 mål under säsongen. Jag har gjort åtta nu och gjorde åtta under höstsäsongen i fjol så kan jag hamna runt 20 mål under säsongen vore jag väldigt nöjd.

Landskrona BoIS är ett utav relativt få lag i Ettan med mycket publik på hemmatcherna, 1708 var snittet åskådare på IP under fjolåret. Att nu få spela utan publik har varit en mental utmaning för BoIS nummer nio.

– Ja, det har varit speciellt, i början av serien fick jag jobba mentalt för att det inte skulle kännas som en träningsmatch. Sen läser man en del och man vet sedan tidigare att i Landskrona och runt omkring så snackas det mycket fotboll. Den biten försöker man tänka på och kunna motivera sig utifrån det.

Olsson tror att lagen som kommer till Landskrona IP gynnas av att läktarna gapar tomma.

– De lite mindre lagen tror jag har en fördel av att komma hit nu när det är tomt. Normalt sätt kan det nog kännas som en stormatch att komma hit och lagen kan nog påverkas lite av det. Nu blir det mer som vilken match som helst.

Vad tillför publiken för dig?

– Lite har det med adrenalinnivån att göra, jag själv trivs bra med publik och som fotbollsspelare vill man ha den där bekräftelsen eller hyllningen från publiken när man spelar och pulsen som den tillför.

Det går ju ganska bra för dig även utan publik?

– Haha, ja jag ska inte säga för mycket, det har ju gått bra ändå för mig personligen.

..men du vill ändå ha publik på matcherna?

– Ja, det vill jag. Hade vi haft lite publik hade det kanske blivit något mål till!

Linus Olsson toppar skytteligan i Ettan. Foto: Lola Nilsson

Landskrona BoIS ligger i nuläget på en fjärdeplats i Ettan efter ett tungt poängtapp senast mot serieledande Lunds BK. BoIS ledde då med 4-1 med drygt 20 minuter kvar att spela men LBK kom tillbaka och matchen slutade 4-4. Matchen senast är en av två som Olsson inte är helt nöjd med, annars tycker han att laget inlett 2020 på ett fint sätt.

– Överlag tycker jag att spelet suttit där, sen är vi inte 100 % nöjda. Att förklara matchutvecklingen nu senast mot LBK när vi tappar 4-1 till 4-4 är väldigt svårt men vi gör väl lite misstag som inte ska göras och jag tror verkligen att vi har lärt oss något från den matchen och även från förlusten mot Värnamo, säger han och fortsätter.

– Vi kanske behövde dessa smällarna då det gått väldigt bra under lång tid innan. Det hade nästan gått ett år innan vi förlorade mot Värnamo om man inte räknar kvalet till Superettan. Vi har lite småsaker vi behöver justera men i det stora hela tycker jag att vi är där vi vill vara.

Proffsspel i Danmark, Island och USA

Linus Olsson har hunnit med mycket under sin karriär trots att han ännu inte fyllt 29. Förutom spel för Högaborg, BoIS, Trelleborgs FF och FC Rosengård i Sverige har han varit proffs i Danmark, Island och USA där tiden i Staterna är den han tyckt bäst om.

– USA var verkligen en upplevelse, där spelade jag i USL, ligan under MLS i Oklahoma City. Det satsas rejält på fotbollen där och i nuläget finns det två serier. Det fylls dock på med nya lag hela tiden. Det är verkligen proffslivet där, skulle säga att det är lika professionellt som i de bästa klubbarna i allsvenskan.

Proffsliv på Island också, berätta, hur kom det sig?

– Ja du, det var nog en kombination av ekonomi och själva äventyret, att bo på Island. Fotbollsmässigt gick det väl okej, jag skrev på för sex månader mest för att känna på det. Planen har hela tiden varit att på sikt ta mig tillbaka till BoIS som jag har spelat för mycket tillhört många år i sedan tidigare.

--------------------------------------------------

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK!

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.