Fotbollshörnan

Fokus på den lokala fotbollen

Silly

Från talangfull spelare till mästartränare som 27-åring


Åkarps IF stod för en mäktig prestation under säsongen då de vann 10 av 11 seriematcher och bara släppte in fem mål bakåt. Lagets fina facit gjorde att de stod som seriesegrare framför bland andra storsatsande Ariana FC. Bakom framgången står en orutinerad 27-årig tränare som inför säsongen lade fotbollsskorna på hyllan för att helt fokusera på tränarbiten. Något som alltså gav resultat omgående. Dryga veckan efter att det stod klart att seriesegern var säkrad pratar vi med huvudtränaren Eremal Zejnullahu som äntligen kan slappna av och njuta av tillvaron till fullo.

– Man mår bättre för varje dag som går efter att seriesegern var säkrad. Man har varit lite spänd hela säsongen men nu släpper allt bit för bit. I lördags hade vi guldfest så då fick det släppas loss ordentligt!

Eremal Zejnullahu slog igenom som spelare i Åkarps IF som 18-åring då han gjorde succé i division 3 med klubben. Trots att laget degraderades till fyran den säsongen stod Zejnullahu för mäktiga 12 mål och 10 assist under 2012 års säsong. Åtta år senare håller han på att göra ett liknande genombrott men nu som tränare för samma klubb. Att han känner mycket för Åkarps IF som klubb är ingen hemlighet. Det är människor som finns i truppen och i föreningen som gjort att han kommit tillbaka dit efter att ha testat vingarna i Lunds BK och Staffanstorp under sin tidiga spelarkarriär.

– I nuvarande trupp finns det sju eller åtta spelare som varit i klubben under hela sin spelarkarriär. Därutöver finns det personer, mig inkluderat, som varit i Åkarp från och till under cirka 10 år, säger han och fortsätter.

– Jag tror också att det är en stor del i styrkan hos det här laget och klubben. När man som jag varit i klubben under så lång tid har kanske också gjort att man fått den här möjligheten som jag nu fick att komma in som huvudtränare.

En del spelare i truppen har du spelat med tidigare, nu är du deras tränare. Hur har det varit?

– Förra året var min roll lite osäker då jag var både spelare och tränare och det har inte alltid varit lätt. Inför säsongen hade vi ett samtal med gruppen om att jag är huvudtränare nu och att det är viktigt att ha den respekten från gruppen tränare och spelare emellan, säger Zejnullahu och fortsätter.

– Utanför fotbollen kan man skoja till det och vara likadana som tidigare men på plan är det jag som bestämmer. Det tycker jag att killarna har köpt alla dagar. Detta trots att vi den här säsongen har haft många karaktärspelare i truppen. Att dessa ändå visat mig den respekten som tränare och givit mig ett så stort förtroende är en magisk känsla faktiskt.

Hade potential att bli fotbollsproffs

Som nämndes tidigare slog Eremal igenom som spelare i klubben redan 2012 bara 18-år gammal. Då spåddes han en lysande framtid som spelare och lämnade Åkarps IF efter säsongen för spel i Lunds BK i division 1. Zejnullahu drömde om en framtid som fotbollsproffs och inledde även sejouren i LBK ljuvligt med mål i sina första två framträdanden för klubben. Första säsongen gjorde han sju seriematcher för Lundaklubben och kände själv att året därpå skulle bli säsongen då han på allvar skulle konkurrera om startplatserna. Då kom skadorna som sedan aldrig ville ge med sig.

– Under hösten det året drog jag ljumsken och det är väl en skada som förstörde resten av fotbollskarriären skulle jag säga då det blev lite mer kroniskt. Jag kom tillbaka, spelade två matcher, sen drog jag ljumsken igen och när den väl var hel igen så rök den andra ljumsken i stället och så har det hållit på fram till jag valde att lägga skorna på hyllan, säger Zejnullahu som efter sejouren i Lunds BK spelade en säsong för Staffanstorp i trean innan han vände hem till Åkarps IF igen.

Grämer det dig att du inte gick hela vägen som spelare?

– Det är klart, målet var att bli fotbollsproffs eller att i alla fall se hur långt man kunde komma som fotbollsspelare. Hade velat bevisa mer i division 1-2 för att se hur långt jag kunde komma, säger han och utvecklar.

– Sen tyckte jag ändå att jag kunde se min begränsning redan när jag kom till division 1 även om jag var väldigt ung då och kunde utvecklats ytterligare. Det handlar mycket om det mentala, skulle man klara av ettan så hade man nog kunnat klara av en nivå till.

Inspireras av Persson, Blagojevic och Jansson

Efter att ha fått chansen som spelande assisterande tränare till Mattias Silfverberg Folkesson i Åkarps IF 2018 började han mer och mer få smak för tränaryrket och Zejnullahu har under lång tid känt att han har egenskaperna som krävs för att bli en bra tränare.

– Har varit kapten under delar av min spelarkarriär och då ingår en del ledarskap som jag känt att jag kunnat ta med mig till den dagen jag inte spelar längre. Under fjolåret när jag var spelande assisterande tränare kände jag verkligen att det blev tydligt att jag ville fortsätta som tränare, säger Zejnullahu som under fjolårets kamperade ihop med Ulf Jansson under sluttampen av säsongen.

Vad tror du krävs för att lyckas nå eliten som tränare?

– Framför allt skulle jag säga att det som krävs är ett otroligt hårt jobb inledningsvis. Att sedan få en bra start som jag fått ger ju en extra skjuts i att vilja utvecklas vidare. Jag tror också på att söka sig till personer med gedigen erfarenhet, säger han och berättar vilka tränare han tar lärdom av.

– Har alltid haft duktiga tränare runt omkring mig där kanske två har präglat mig mest i form av Mladen Blagojevic och Ulf Jansson. Sen har jag även haft Olof Persson som tränare under fotbollsgymnasiet som jag idag bollar en hel del tankar med. Har försökt hämta lite saker från varje ledare jag haft.

Glädjescener under premiären mot Kosova. Åkarps IF vann 10 av 11 seriematcher under säsongen.

15 timmar i veckan läggs på tränarjobbet i Åkarps IF

Zejnullahu hade som nämnts tidigare en makalös förstasäsong som huvudtränare med 10 av 11 vinster i serien och man undrar ju vad som är hemligheten bakom framgången.

– Jag har fått väldigt goda förutsättningar att lyckas, klubben har haft en tydlig målsättning att ta sig upp till division 3 i år, säger succétränaren och utvecklar kring de goda förutsättningarna.

– Sportchefen Simon Forsén rekryterade fina nyförvärv och jag fick in en spelande assisterande i Niklas Olsson som hjälpt mig jättemycket i matchanalyser, träningar i upplägget överlag. Sen har detta laget varit fantastiskt på att ta till sig instruktioner och utfört nästan allt jag sagt in på detaljnivå.

Eremal bollar idéer med sin spelande assisterande tränare Niklas Olsson.

Många stortränare vittnar om hur tidskrävande tränarrollen är. Hur är det att träna ett lag i division 4?

– Jag har lagt ner extremt mycket tid inte bara när det kommer till träningsbiten utan även när det gäller scouting av motstånd etc. Det som varit en liten fördel med att vi spelat division 4 är att jag spelat på den nivån under ganska lång tid och känner till motståndet ganska väl.

Med det sagt har Zejnullahu inte legat på latsidan.

– Detta året valde jag ändå att satsa lite extra på att scouta motstånd då jag visste att vi hade ett väldigt starkt lag och att säsongen var ganska kort. Det gällde att hitta smådetaljer taktiskt för att prestera på topp i varje match för att nå division 3.

Stämmer det att ni även använde er av videoanalys?

– Den här säsongen har det varit en del inför våra matcher. Har tagit nytta av appen “Min fotboll” där man kan spela in sina matcher. Det har vi gjort och då har jag gått igenom matcherna. Kollat på styrkor och svagheter och var vi kan hota motståndarna. Upplever att mina spelare tyckt det varit användbart. De får lite tips på hur de ska passera sin ytterback exempelvis genom att visa dennes svagheter.

Att ha stenkoll på motståndet som tränare är dock inte en självklarhet för ett lyckat resultat på plan. Det gäller att spelarna kan ta till sig materialet också.

– I slutändan handlar det om att spelarna tar till sig det jag säger och det har de verkligen gjort på ett fantastiskt sätt.

Hur mycket tid lägger du på att vara tränare i Åkarps IF?

– Under veckorna blir det väl cirka tre timmar per träningstillfälle och sen match utöver det. Därutöver har jag kollat på en del andra matcher under helgerna också så skulle väl säga runt 15 timmar i veckan. Har inte varit världens bästa sambo det här året men hon stöttar mig i allt jag gör. Nu fick jag ta det här året för att verkligen bevisa mig själv som tränare. Vi skulle bara upp den här säsongen med det laget vi hade. Sa till henne att jag skulle sluta med att åka runt och kika på en massa matcher nästa säsong men som det ser ut nu så tror jag inte det kommer ske, haha!

Nu väntar ett marathon innan nästa säsong drar igång till våren 2021 men Eremal Zejnullahu ligger inte på latsidan månaderna innan seriestarten. Nu börjar jobbet mot att få ihop ett slagkraftigt lag i trean, en division Åkarps IF haft svårt att stanna kvar i tidigare när de nått den nivån. Den här gången ska laget dock lyckas.

– Jag tror att chansen till att vi blir kvar i trean är stor med tanke på den säsongen vi har haft nu. Vi har varit otroligt flexibla och starka i våra matcher och har presterat på topp i princip varje match. Ett bevis på det är att vi släpper in fem mål i division 4 med de lagen som fanns i vår serie. Det är helt otroligt!

Hur ser förberedelserna ut med truppbygget inför 2021?

– Jag har redan börjat kika på allt från möjliga platser för träningsläger, nyförvärv, planering inför hösten och träningsmatcherna därefter. Det är en tuffare nivå så det gäller att sondera i truppen och se vilka som ska vara kvar och så vidare.

Att lämna spelare utanför som gjort det så bra under denna säsongen kommer dock vara tufft menar Zejnullahu.

– Jag tror att denna truppen kan hålla för division 3 men förstår samtidigt att det kommer behövas lite nytt blod för att hela tiden skruva på vissa saker i spelet, säger han och utvecklar.

– Majoriteten av truppen kommer vi ändå vilja ha kvar. I serier på den här nivån handlar det heller inte bara om vad vi vill som klubb utan mycket handlar även om det spelarnas privatliv. Där behöver vi ta ett snack med spelarna om hur de tänker kring sin situation.

– Vissa spelare har familj att tänka på också och då kan man kanske inte lägga ner den tiden på fotbollen som krävs då man har ett jobb att tänka på också.

--------------------------------------------------

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK!

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.