Fotbollshörnan

Fokus på den lokala fotbollen

Silly

Stattena-tränarens märkliga säsong- Vann Fair Play-ligan med ett lag, kom sist i densamma med ett annat


Michael Ekstrand har varit fotbollstränare under cirka trettio års tid. 2020 kommer nog ändå vara en säsong han lär minnas för resten av livet. Inte enbart då på grund av att säsongen blev som den blev på grund av rådande pandemi utan kanske främst för hur hans lag skötte sig på fotbollsplanen. Ekstrand ansvarar nämligen för både Stattena IF och Stattena IF Akademi. Två lag som båda spelar i division 6 men i olika serier och med olika ambitionsnivå. IF är den mer ambitiösa föreningen som satsar lite mer medan Akademi-laget handlar mer om att spela för glädjen till fotbollen och där mycket handlar att lära sig sporten fotboll som Ekstrand själv säger. Det anmärkningsvärda under den här säsongen är hur tränarens bägge lag betett sig på fotbollsplanen. Där Akademi-laget skött sig ypperligt och enbart dragit på sig sex gula kort under hela säsongen har det varit det direkta motsatta för Stattena IF. Det laget lyckades med den inte så smickrande bedriften att dra på sig 21 gula kort och sex röda på åtta seriematcher. Något som placerade laget sist i Fair Play-tabellen som innefattar alla lagen i division 4-6 på herrsidan.

– Jag visste inte det förrän då Skåneboll släppte sluttabellen. Sen var det en domare från Helsingborg som hörde av sig till mig och frågade hur det kändes att vara tränare för ett lag som toppade Fair Play-ligan och ett lag som hamnade sist i densamma.  Han frågade om det kanske är du som tränare som är problemet då, berättar Michael Ekstrand och fortsätter.

– Det stämmer inte då ju för kan man bli etta med ett lag och sist med ett annat så ligger problemet någon annanstans. För vår del vet vi om problemen som ligger till grund för hur det gick som det gick för Stattena IF.

Hur såg dessa problem ut?

– Det har funnits några jävla rövare i truppen den här säsongen. De spelarna jag syftar på har jag nu valt att kasta ur föreningen. Stattena IF har många spelare med invandrarbakgrund men det är de svenska spelarna i truppen som varit problemet. Riktiga typer är det som fått lämna klubben nu. Det rör sig om fyra-fem stycken som är duktiga fotbollsspelare men i sexan ska det vara roligt och då finns det inte plats för några mobbare. Det känns skitbra nu när det råder harmoni igen, säger Ekstrand.

Tränaren känner dock att några kort mindre kunde ha delats ut om det inte vore för att bedömningsnivån från domarhåll varit sämre i år än vad som varit fallet tidigare.

– Sex röda och så många gula kort är såklart långt ifrån okej. Nu ska vi inte skylla på detta och brukar inte gnälla på domarna heller men jag som varit tränare så länge kan känna att inte alla röda kort vi fick var befogade och likaså alla gula. Skulle nog säga att pandemin påverkade alla den här säsongen och inte minst domarna. Det har inte varit en bra nivå överlag och de vet domarna om själva också.

Bättre gick det för Akademi-laget som vann Fair Play-tabellen efter enbart sex gula kort på hela säsongen…

– Ja, man får passa på att hylla Akademin i stället. Det har varit ett lag med en stor mix av åldrar och kvalité. Från 15-år och uppåt. Jag själv har också lirat och jag har nyss fyllt 58 så det är en bra spridning i åldersspannet, haha. Resultatmässigt har det förlorats stort och många gånger kan man då känna att det blir gnälligt och att man spelar fult men så har inte varit fallet för oss, säger han.

Akademi-laget får nu tillsammans med två andra lag i Skåneboll dela på runt 50 000 kronor som delas ut av Skånes FF och det råder inga tvivel om vem som ska ta del av dom.

– Absolut är det bara Akademi-laget som får ta del av dessa pengarna. Det blir till verksamheten för Akademin. Stattena IF och Stattena IF Akademi är egentligen två olika föreningar men jag är tränare för bägge lagen och dessutom ordförande för Akademin. Vi bedriver däremot ett B-lag tillsammans.

--------------------------------------------------

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK!

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.