Fotbollshörnan

Fokus på den lokala fotbollen

Silly

Stenhårda mittbacken ryktenas man efter fina säsongen- division 2-klubb intresserade


Anes Begic är inte känd för att vara den mjukaste av mittbackar i lokalserierna, snarare tvärtom. Den här säsongen var inget undantag för 29-åringen i Husie IF som drog på sig två röda kort och en varning under enkelserien i division 5 och därutöver två gula kort i kvalspelet till fyran. När han väl var på banan bildade han däremot ett starkt mittlås tillsammans med Patrick Öfjord Pedersen. Husie IF släppte bara in 13 mål på 10 seriematcher och detta mycket tack vare lagets starka defensiv. Laget nådde en tredjeplats i femman vilket i sin tur ledde till kvalspel uppåt. Där stod först Teckomatorps SK och därefter Ödåkra IF för motståndet. Malmölaget lyckades först besegra Teckomatorp för att sedan vinna det avgörande dubbelmötet mot Ödåkra med 3-2 sammanlagt. Begic gjorde fina insatser i samtliga kvalmatcher och var en av nyckelspelarna bakom avancemanget. Nu är han ryktenas man under Silly Season. Både Bjärreds IF och Ängelholms FF sägs vara intresserade av mittbackens tjänster till nästkommande säsong enligt Fotbollshörnans uppgifter. Vi valde därför att kontakta mittbacken för att höra kring ryktena, karriären och den härliga säsongsavslutningen med Husie IF. Mittbacken berättar att det blev ett långdraget firande efter att laget blev klart för fyran under lördagen.

– Det blev en lång kväll med käk, bowling och bira men nu har man hunnit vila lite och piggna upp. Det har varit en speciell säsong med tanke på pandemin och inte alltid så rolig att spela med tanke på det. Skönt att vi lyckades ta klivet upp i alla fall!

Ni gjorde en fin säsong i år, mycket tack vare er fina defensiv. Vad gjorde Husie så slagkraftigt i år?

– Vi har haft en fantastisk grupp den här säsongen, från tränare, materialare, truppspelarna och de som startat. Jag fick en bra känsla direkt när klubben tog kontakt med mig inför säsongen och ville att jag skulle skriva på. Det här laget har kämpat för att nå fyran flera säsonger så det var en väldigt viktig seger mot Ödåkra för att äntligen ta klivet upp.

Begic njöt extra av att spela de avgörande matcherna mot Teckomatorp och Ödåkra där allting stod på spel.

– Vi skötte kvalspelet på ett mycket bra sätt, det var speciella och tuffa matcher att spela. Både Teckomatorp och Ödåkra är fysiskt starka lag men vi viker inte ner oss utan kämpar och går in 100 % i varje duell och backar varandra på planen.

Tar inga fångar. Mot Ödåkra kunde Begic lägga till en varning till på kontot. Hans lag vann dock kvalmötet och avancerade till fyran.

Som nämndes tidigare är Anes Begic känd för sitt tuffa spel som mittback där inga fingrar läggs emellan. Att ställas mot Begic som anfallare kan kännas av efteråt. Numera ser man många mittbackar som lever på bra speed och fina fötter. Begic är mer av den gamla skolans mittbackar, där positionsspel och tufft närkampsspel är viktiga ingredienser.

– Den perfekta mittbacken enligt mig är som de klassiska spelarna Materazzi och Pepe. En mittback ska inte vara rädd för att gå in i närkamper utan den ska käka upp honom helt och hållet. Min styrka är kanske inte att driva upp boll utan mer att täcka skott, offra sig och till och med skada sig om det skulle behövas för att hindra ett mål är min styrka.

Hur skulle du beskriva din egen spelstil?

– De som känner mig och vet hur jag är som spelare vet att min spelstil är ganska tuff. Jag spelar ganska hårt och tycker att min mittbackspartner Patrick Öfjord Pedersen och jag gjort det jättebra under säsongen. Måste säga att jag är väldigt nöjd med hur vi och hela laget har presterat. Vill ge mig själv ett litet plus i kanten för den säsongen jag haft!

Vad tänker du om spelare som Nilsson Lindelöf som har en helt annan spelstil…

– Vad ska jag säga, han har mycket annat som farten men huvudet och närkamperna sticker inte ut om man får säga så. Lite mer träning så hade jag konkurrerat ut honom i United, haha!

Begic tillsammans med mittbackskollegan Patrick Öfjord Pedersen och trygga målvakten Robin Armandt.

Något som symboliserar Anes Begic tuffa, ibland hänsynslösa spelstil är att han under tiden i Rosengårds FF för några år sedan tappade omdömet i en match som spårade ur. Det resulterade i 14 månaders avstängning från fotbollen för mittbacken. Efter avstängningen fick han chansen hos Husie IF, en chans han verkligen tagit vara på. Så bra att det nu ryktas om att flera klubbar i bättre divisioner visar intresse för hårdingen.

– Efter den incidenten har jag lyckats komma tillbaka och gjort det bra och nu har jag lite planer för framtiden. Får först se vad Husie vill, annars finns det lite intresse från både Ettan och division 2.

Ja, enligt rykten till Fotbollshörnan är både Bjärreds IF och Ängelholms FF intresserade. Hur kommenterar du det?

– Bjärred kan jag avfärda direkt. När det kommer till Ängeholm har jag haft kontakt med Roar Hansen och ska dit och provträna inom kort så får vi se vad det leder till. Känns så klart roligt när en tränare av den kategorin hör av sig, Ängelholm är ett bra lag, bara synd att de misslyckades ta klivet till Ettan, säger Begic och syftar på att ÄFF hamnade på tredjeplats i tvåan, bara fåtalet poäng från direktplatsen.

Anes Begic har under sin fotbollskarriär hunnit med att spela på alla möjliga nivåer. Seniorkarriären inleddes med Rosengårds FF i dåvarande division 7, därefter har han spelat för KSF Makedonija i femman, Rosengårds FF i sexan, BW90 i division 2, Veberöds IF i femman och även en vända till i Rosengårds FF i femman innan det var dags att spela för Husie IF. Däremellan har mittbacken även testat lyckan utomlands. Efter sejouren i BW90 kom nämligen möjligheten att spela för FK Sarajevo i bosniska högstaligan. Det äventyret blev dock inte lika långt som mittbacken själv hade önskat.

– 2016 var jag i Bosnien och spelade för FK Sarajevo men det blev inte riktigt som jag ville. Det blev två veckor inledningsvis med klubben innan jag vände tillbaka för spel i BW90. Efter säsongen vände jag tillbaka till Bosnien för spel i högstaligan under tre månader, berättar Begic och utvecklar vad som sedan gick snett.

– Klubben höll inte vad de lovade mig från början och det blev en del strul med kontraktet vilket gjorde att det inte blev längre än tre månader. Sammanfattningsvis var det roligt att få testa på proffslivet och kunna lägga allt fokus på fotbollen.

Lite annorlunda nu när du spelat i femman när man måste jobba heltid utanför fotbollsbubblan…

– För min del funkar det bra även i femman trots att man inte kan lägga allt fokus på fotbollen, har tur att min sambo är väldigt förstående. Hon vet att fotbollen är en stor del av mitt liv och att jag inte kan vara utan den biten.

Anes Begic offrar sig gärna för laget även om det kan göra ont.

Återstår att se var Anes Begic lirar fotboll 2021, Husie IF kan dock fortsätta hoppas på en signatur även till nästa säsong.

– Det är Paul Boklund (ordförande i Husie IF) som får bestämma om han vill ha mig kvar eller inte. Har bara gott att säga om Husie IF, en jättefin förening som satsar på ungdomarna och är glad över att vi nu lyckats ta klivet upp, säger han och fortsätter.

– Sen tror jag alla spelare vill spela så högt upp som möjligt, vi får se hur det blir. Ettan och division 2 innebär också mer fokus på fotbollen. Om den tar upp 50 % av ens tid just nu kanske den tar upp 90 % i de divisionerna så där får man fundera lite också om det är värt det.

Några fler utbrott på planen är dock inte att vänta även om korten lär fortsätta komma med tanke på hans tuffa spelstil.

– Den gamla sidan av mig är över, jag har mjuknat upp med åren, haha.

 

--------------------------------------------------

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK!

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.