Fotbollshörnan

Fokus på den lokala fotbollen

Silly

Hasse Mattisson: “Det var ett ganska enkelt val till slut”

Foto: Vellinge IF


Med 340 matcher i Malmö FF är Hasse Mattisson en erfaren mittfältare som bland annat tog SM-guld med Malmö FF 2004. Inför säsongen 2008 valde Mattisson att varva ner och inledde sin tränarkarriär i Dalby GIF som spelande assisterande tränare.

Förra veckan presenterades Hasse Mattisson som ny tränare i Vellinge IF. Han berättar om varför det blev just Vellinge IF.

– Vellinge hörde av sig ganska omgående efter serien var färdigspelad och frågade om jag var intresserad då nuvarande tränare Anders Lindsjö skulle ta sig an nya uppgifter i föreningen. Känner ju till en hel del spelare sen tiden då jag tränade TFFs u19 och jag såg även ett par matcher med dom under hösten. Det såg bra och intressant ut med både trupp och spel och man kunde se att det här killarna vill något med sin fotboll. Sen fick jag en fin bild av föreningen också när jag hade möte med klubbchefen Johnny och Anders Lindsjö. Detta i kombination med att jag varit utanför fotbollen under en tid och saknat att stå där på plan igen så var det ett ganska enkelt val till slut.

Vad är din bild om klubben sedan tidigare?

– Jag har bara hört gott om Vellinge. Det är en stor förening ju med mellan 600-700  aktiva och med både flickor och pojkar samt dam och herrlag också. Har vänner som varit involverade i Vellinge Dam tidigare och de har bara varit positiva tongångar. Man jobbar efter sina resurser och ser till att göra det bra och rejält. Ordning o reda och svävar inte iväg som jag förstått det. Det är ju inte heller en förening som köper ihop sitt lag för att avancera utan det rör sig här för herrlaget om killar som i de flesta fall har någon anknytning till Vellinge. Det är viktigt att stommen är spelare från närområdet som spelar här. Så ska det ju vara på den här nivån.

Du är en erfaren spelare och tränare, hur kommer dina kunskaper utveckla laget?

– Såklart hoppas man att vi kan ha nytta av det jag själv upplevt som både spelare och tränare. Framförallt har jag ju tagit med mig mycket från de tränare jag själv haft när det gäller träningsupplägg och spelsätt. Det hoppas jag killarna i Vellinge vill ta till sig. Som jag känner en del av spelarna så är de nyfikna och vill verkligen ta till sig tips och utveckla sin fotboll så jag hoppas det är en bra kombo.

Du har tidigare tränat klubbar som Dalby, Höör, FC Rosengård och TFF:s P19, vad kommer bli den största utmaningen i Vellinge?

– Här får jag nog jämföra mest med TFFs P19 då Vellinges trupp består av rätt unga killar i vart fall om jag jämför med mina tidigare klubbar där det varit en del fd elitspelare som valt att varva ned. Här i Vellinge är det killar som fortfarande vill uppåt med sin fotboll och jag är övertygad om att det kommer synas på träningarna i intensitet och vilja. Sen om det är en utmaning i det ska jag nog inte säga utan det är snarare att det är en förmån att få träna killar med det drivet.

Hur skulle du själv beskriva dig om tränare?

– Jag är en tränare som vill vara bra förberedd – både för egen del inför träningar men även gällande att mitt lag är bra förberett inför matcher och säsong. Jag är krävande när det gäller disciplin och att vi gör saker ordentligt men sen är det också oerhört viktigt att vi har kul och trivs tillsammans. Jag vill vara en utbildande tränare så spelarna känner att det är roligt att komma till träningarna för att de får möjlighet att bli bättre och lära sig lite nya saker.

Vilket spelsystem förespråkar du?

– Det är 4-4-2 som gäller. Inga konstigheter. Mixtrar inte så mycket med det. Kan såklart justera vid tillfälle beroende på läget i truppen samt ifall det är något hos motståndarna som sticker ut. Men vi ska bli trygga i 4-4-2 och bygga därifrån.

Det är en lång försäsong framför oss, med restriktioner och liknande, hur ser er kommande period ut just nu?

– Skulle ju egentligen dragit igång som igår 3 nov men nu får vi vänta till 18 nov. Det är ju fortfarande preliminärt – vi vet ju inte hur det ser ut med smittspridning två veckor fram och det kan ju komma nya direktiv. Vi hoppas såklart kunna vara igång ett antal veckor innan året är slut.

Just nu är Silly Season i full gång, har vi något på gång i Vellinge som du kan avslöja?

– Kan väl inte avslöja något speciellt här men självklart kollar vi runt hur status är med vissa spelare. Det som är glädjande är ju att i stort sett alla som varit med under 2020 kommer spela i Vellinge IF även 2021. Det är en bra start. Sen behöver vi fylla på med en del spelare och där har vi några trådar ute. Sen ska det vara rätt spelare också – de ska passa in i det här unga gänget och de ska vara här för att de vill något med sin fotboll.

Om du värvar en spelare utanför Skåne, kommer du ha en skånsk genomgång med spelaren?

– HaHa! Om det nu skulle bli aktuellt så självklart tar vi en snabbkurs a la Afonso Alves i LaManga!! Det är ju en förutsättning att de förstår mina genomgångar o instruktioner och jag har ju ganska svårt för att dölja min skånska.

Den magiska genomgång vi pratar om kan ni se nedan.

--------------------------------------------------

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK!

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.