Fotbollshörnan

Fokus på den lokala fotbollen

Silly

Från ungdomslandslag till spel med IFK i palmernas stad


Alexander Hylander är klar för spel i IFK Trelleborg till nästkommande säsong. Den kreativa mittfältaren lämnar därmed Södra Sandby som han tillhört under tre säsonger. Trots att Hylander bara är 23 år fyllda har han hunnit med en hel del under sin fotbollskarriär så här långt. En karriär inleddes i Södra Sandby, därefter sökte han sig vidare till Landskrona BoIS som 13-åring. I den forna storklubben jobbade han sig upp från ungdomslagen hela vägen upp till a-laget som 18-åring.

–Hade förmånen att ha en jättebra tränare i Thomas Gustafsson under ungdomsåren som utvecklade mig och som 18-åring fick jag chansen att visa upp mig i a-laget i division 1 som det hette då. Inför säsongen därpå skedde ett tränarbyte i a-laget och med det även en annan filosofi vilket innebar att många av oss yngre flyttades ner till u-laget igen, berättar Hylander som även var med på ett landslagsläger för p-18 under tiden i BoIS.

Efter tiden i randigt gick Hylander till Eskilsminne i tvåan. Under Martin Pringle som tränare blev det en del speltid men Hylander var inte nöjd med att spela varannan match utan sökte då sig vidare till IK Wormo. Där gick det fotbollsmässigt bra men efter en säsong i klubben kände han att klubben var på väg utför och han gick då tillbaka till moderklubben Södra Sandby, en klubb han nu tillhört i tre säsonger.

– När jag kom dit hade vi ett riktigt bra lag och vi lyckades nå division 3 under mitt första år där. Det var även var första gången i klubbens historia som de nått trean.

Under försäsongen till division 3 hände dock det som inte fick hända. Hylander skadade knäet och fick inte uppleva klubbens historiska säsong.

– Jag drog korsbandet på försäsongen och fick inte vara med om att spela i trean med klubben och då åkte klubben ur serien. Nu är jag sedan en tid tillbaka på plan igen och kunde spela några matcher i fyran under säsongen. Känslan i knäet är bra så nu vill jag ge fotbollen chansen ordentligt i IFK Trelleborg. Ju  längre tiden går desto bättre känns knäet så hoppas verkligen att detta ska hålla, testerna jag gjort visar på det i alla fall.

De flesta spelare har en tyngre skada under karriären så du kanske har haft din nu…

– Man får hoppas på det eller hur!

Anledningen till att Hylander gick till just IFK Trelleborg var en gammal lagkamrat.

– Mathias Andersson har spelat med mig i Södra Sandby och gick till IFK Trelleborg förra säsongen. Efter den här säsongen tog han kontakt med mig vilket ledde till att jag träffade klubben och fick en bild av tränaren och hur klubben ville satsa framöver. De satsar på att nå division 2 och har en långsiktig satsning för att bli kvar på den nivån, säger han och utvecklar hur klubbens filosofi ser ut.

– De satsar på att på att ta in spelare som är relativt unga men med erfarenhet av spel på hög nivå kombinerat med att man slussar upp 19, 20-åringar från de egna leden som ska utvecklas.

Du blir alltså lite lagpappa trots att du bara är 23?

– Haha, hoppas vara en av de spelarna som kan ge den stabiliteten absolut!

Hylander har testat på elitspel som 18-åring, nu har han hunnit bli 23 år men drömmen om att nå eliten igen finns fortsatt där. I och med att det nu är spel på lite lägre nivå måste han dock kombinera sin fotboll med ett annat arbete.

– Jag vill ge fotbollen en ärlig chans några år till innan jag lägger den åt sidan. Målet är fortfarande att nå så långt som möjligt med min fotboll, det är inget snack om det. Nu måste man jobba vid sidan, just nu jobbar på min pappas företag av men man får försöka ge fotbollen lika mycket tid som innan plus att man därutöver behöver inkomst.

Du kanske kan glassa lite på jobb med tanke på att du jobbar för pappa?

– Haha, vi har en bra relation så det är ganska enkelt. Han gillar fotboll lika mycket som mig så det hjälper haha!

Har du satt upp några mål för säsongen?

– Prio ett är att vinna matcherna, för egen del försöker jag ha en spelande nummer 10 roll på plan. Jag vill bidra med assist och mål, är lika glad för en assist som att själv få göra mål sen ser det ju alltid bra ut att vara med i målprotokollet, säger Hylander som får vänta ett tag på att träna med sin nya klubb för första gången.

– Vi får inte lov att träna som det ser ut just nu på grund av pandemin och man vet inte när det blir som vanligt med träningar igen. I nuläget får man hålla igång på egen hand så det blir mycket löpning nu!

Slutligen, har du några tips till yngre killar och tjejer som vill göra en liknande resa som du?

– Det jag har lärt mig under tidens gång är hur viktigt det är att hitta en tränare som tror på dig och ett lag vars spel passar din spelstil. Det kan vara bättre att börja i en lägre division och inte lockas av bättre serier och lag bara för att det ser bra ut. För min del är det viktigt att laget jag spelar för är ett spelande lag som lirar längs backen då mina styrkor finns där, jag är inte typen som stångas. Alltid vara på träningarna trots att vädret inte är på topp etc.

--------------------------------------------------

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK!

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.