Fotbollshörnan

Fokus på den lokala fotbollen

Silly

Mr Torn gör sin sista match som huvudtränare i klubben: “Rädslan att förlora har blivit större än glädjen att vinna”


Det blev elva säsonger som huvudtränare för Torns IF. När slutsignalen ljuder på lördag runt 16:00 så innebär det inte bara slutet på säsongen i Ettan Södra, det innebär också slutet av en lång tränarera i Torns IF för Richard Ringhov. Det hör inte till vanligheterna dessa dagar att tränare blir kvar i en och samma klubb under elva säsonger. Det hör heller inte till vanligheterna att lag lyckas göra en sådan resa i seriesystemet som Torn gjort under Ringhovs ledning. När han anlände som huvudtränare tog han över ett lag i division 4. När han nu lämnar stafettpinnen vidare gör han det som tränare för ett stabilt mittenlag i Ettan. Ringhov är inställd på att det kommer bli känslosamt efter slutsignal på lördag.

– Det kommer inte kännas som en vanlig match och när domaren blåser av så kommer det inte bara vara ännu en match till handlingarna. Sen kommer det nog också kännas som en viss lättnad också då rädslan för att förlora varit större än glädjen att vinna den sista tiden. Med det sagt har det varit en fantastisk tid och något man önskar att fler tränarkollegor kunde få vara med om men det är få förunnat att vara med på en sådan här resa.

Anledningarna till att Ringhov nu väljer att lämna a-laget i Torns IF för ett ledaruppdrag i u-19 för samma klubb är flera. Den största handlar om att få tid att reflektera och kunna prioritera annat. En annan orsak till avhoppet är den inre pressen att hela tiden bli bättre som varit väldigt jobbig att hantera stundtals.

– Beslutet började växa fram under sommaren. De senaste säsongerna har det börjat komma lite tankar kring att man inte hoppas att det ska börja gå dåligt nu och att a-laget kanske behöver en ny röst. Jag har alltid önskat att man själv kan styra beslutet om ens framtid och inte få höra från andra om det inte är dags att gå vidare. Det är lite av ett privilegium att få avgöra den saken själv skulle jag säga.

Att sluta som huvudtränare i Torn var dock ingen lätt sak och extra tungt var det första tiden efter att han fattat beslutet.

– Alla som håller på med något oavsett om det är ett jobb eller en hobby vet att det är svårt att sluta och speciellt när det dessutom går så bra som det gjort. Det var lite jobbigt i augusti, september när jag väl bestämt mig men efter det så har det känts som att det var rätt beslut ändå, säger han och utvecklar.

– Fotbollen har styrt mycket av mitt liv och nu har jag kommit till en punkt då det blir en liten ändring på det. Nära och kära har under alla dessa år fått rätta sig efter mina träningar och matcher. Vänner som vill träffas får först stämma av så jag inte har match osv. Det är jättejobbigt ibland att man hela tiden ska styra den biten så det har haft en inverkan i beslutet också.

När du kom till klubben tog du över en klubb i division 4. Därefter har ni stått för en makalös resa genom seriesystemet. Vad är det ni som klubb lyckats med så bra sedan du tog över?

– Vi är ett gäng individer som tydliggjort Torns IF:s identitet och vad det ska innebära för en spelare att representera Torns IF och den har vi inte gjort avkall på ett endaste dugg, säger han och utvecklar vad som krävs.

– För att spela i klubben krävs det något av dig som spelare som inte bara rör fotbollen på plan. Man ska passa in och vara dedikerad klubben. Man spelar för klubbmärket och jag brukar säga att man har ingen anledning att spela i Torn om huvudet redan är i nästa klubb. Visionen får så klart vara att ta ett steg vidare vart det lider vilket jag förstår men när man väl är i klubben ska man verka för den och klubbmärket.

En annan sak som Ringhov vill lyfta fram med Torn är hur viktigt det varit att lagen i föreningen utgör klubben, bara för att a-laget nu råkar spela i Ettan innebär det inte att just dom ska ha de bästa förutsättningarna.

– Det händer att vi har en fjärdedels plan när vi ska värma upp och då kan någon av ungdomstränarna komma fram och hör vilka ytor vi ska ha då a-laget brukar stå högst upp i hierarkin i klubbar. I Torn upplever jag att vi i stället hjälps oss och att man inte står på några höga hästar bara för att man är del i a-laget. Det känner jag är en viktig ingrediens, annars blir det lätt att det blir flera klubbar i samma förening.

Bild efter första seriesegern som tränare i Torn. Det skulle bli två till innan Ringhov nu lämnar som huvudtränare.
Bild efter första seriesegern som tränare i Torn till division 3. Det skulle bli två till innan Ringhov nu lämnar uppdraget som huvudtränare.

Ringhov innebär kontinuitet- bara fyra tränaruppdrag trots 27 år i branschen

När det kommer till kontinuitet på tränarposten är det inte bara en bristvara i elitfotbollen. Även inom den lokala fotbollen byts det tränare friskt. Ringhov har under sin tränarkarriär blivit känd för att bli sina klubbar trogna länge. Fyra tränaruppdrag på drygt 27 år talar sitt tydliga språk. Han menar att just kontinuitet är en viktig framgångsfaktor för en klubb och att många klubbar behöver flytta fokus från tränaren ibland, svaga resultat behöver inte bara handla om en svag tränare.

– Att det bara är tränaren som ska visa vägen är helt fel. I Torn har vi haft kontinuitet på flera poster utöver min som tränare. Vi har haft två olika ordföranden under mina elva säsonger, samma sportchef samt lagledaren Mats Holgersson som varit med under nästan hela min tid i a-laget etc. Det bygger en stark kärna som är viktig, säger han och utvecklar resonemanget kring hur han ser på hur klubbar och relationen till tränare.

– Det är lätt för en klubb att göra sig av med tränare på grund av sämre resultat men jag tycker att man borde vara lite noggrannare när man tittar på varför resultaten ser ut som de gör. Jag köper alla dagar i veckan att man sparkar en tränare som inte skött sina uppgifter. Exempelvis inte är engagerad eller kommer för sent till träningar men klubben utgör mer än huvudtränaren. Det finns spelare och övriga runt klubben som också bär ett ansvar, det är så lätt att bara göra sig av med en tränare.

Framgångarna i Torn till trots menar Ringhov ända att det kan finnas negativa bitar kring att bli kvar länge i en och samma klubb.

– Man kan hamna i ett fack också. Jag var tränare i Staffanstorp under åtta år, sen fyra år i Lunds BK, fyra år i Marieholms IS och nu elva år här i Torns IF. Det är ganska många år i varje förening och lite unikt i sig att ha haft fyra tränaruppdrag på 27 eller om det nu är 28 år som tränare.

Alltid nära till ett leende, det är undetecknads bild av Richard Ringhov.
Alltid nära till ett leende, det är undertecknads bild av Richard Ringhov utåt sätt.

Kritisk till förbundets krav på Uefa Pro-licens

När man lyckats avancera i seriesystemet vid tre tillfällen och etablerar Torns IF i Ettan känns det naturligt att det funnits klubbar som velat rekrytera Ringhov under dessa år. Tränaren berättar att det inte varit mycket samtal från andra klubbar trots framgångarna. Något han tror kan handla om bilden av honom som en tränare som inte flyttar på sig.

– Man hamnar nog lite i ett fack där de kanske antar att man kommer stanna i Torn. Många har haft synpunkter och åsikter under åren och frågat om jag inte vill någon annanstans. Jag har dock trivts så bra och är ödmjuk kring att ha fått möjligheten att verka i en klubb så här länge. Ska vara helt ärligt att säga att jag inte blivit nedringd av en massa andra klubbar.

En annan anledning till att klubbar i eliten inte hört av sig kan ha att göra med att Ringhov likt hans tränarkollega i IFK Värnamo Jonas Thern saknar UEFA Pro-licens. Något som krävs för att vara huvudtränare för lag i superettan och allsvenskan. Att detta är ett krav är något som Thern varit kritisk till, en kritik Ringhov instämmer i.

– Det borde vara klubbens ensak att anställa en tränare som de tror på utifrån den kompetens de bedömer att den här tränaren har. Med det sagt har jag förståelse för att förbundet vill säkerhetställa en viss nivå på tränarna på elitnivå men jag tycker det är hårt att det är ett krav. Det kan ju finnas exempel där man inte har möjlighet att gå utbildningen. Den kostar väldigt mycket pengar, sen finns tränare i Ettan som jobbar heltid utöver sitt tränaruppdrag samt har familj att ta hand om. Hur ska de hinna med den här utbildning också?!

Har det funnits ett sug från din sida att leda ett annat lag under denna långa tid i Torn?

– Egentligen inte, hela tiden drivs man av att göra något ännu bättre och det känns som att det man gjort här i Torn kommer jag aldrig kunna göra i en annan klubb. Nu går jag in i u-19 nästa säsong och därefter kommer det möjligtvis bli ett tränaruppdrag på nytt men visionen kommer då inte att vara att verka där i drygt 10 år och ta klubben från femman till tvåan osv utan det får man se när man kommer dit.

Kanske bättre att ta över ett lag i Ettan nästa gång så slipper du den pressen att föra klubben genom hela seriesystemet…

– Haha, ja precis. Förstår vad du menar men skulle det kännas rätt är jag inte den som skulle tacka nej till ett uppdrag i division 3 eller 4. Jag är prestigelös när det kommer till det, bara för att jag nu tränar ett lag i Ettan skulle jag inte tacka nej till ett uppdrag i trean om det är tillräckligt intressant och att det finns bra folk i klubben med ordning på grejerna.

Så att du lämnar tränaruppdraget i Torn innebär inte att du lägger taktiktavlan på hyllan?

– Nej, man kan se det som någon tillfälligt. Jag har varit inne i det här hjulet med heltidsjobb på 40 timmar och därutöver fotbollen som tagit 20-25 timmar i veckan och då hamnar man i en bubbla där allt bara snurrar på. Man lär sig hantera det efterhand men det känns också viktigt att någon gång få stanna upp och reflektera kring vad man håller på med, säger Ringhov som nu kommer hjälpa till med klubbens u-19 lag.

– Jag kommer vara med på två träningstillfällen i veckan samt matcher och anledningen till det är att frigöra lite tid till annat än bara fotboll.

Skulle något intressant tränaruppdrag dyka upp under tiden stänger han dock inga dörrar för att hoppa på det om det är tillräckligt spännande.

– Ringer någon imorgon och kommer med något jätteintressant så får man ta det därifrån. Jag vill inte stänga några dörrar för då exkluderar man sig själv fullständigt.

Lagledaren Mats Holgersson, t h, är en av flera profiler som varit klubbens trogen under lång tid. Något som Ringhov tror varit en av nycklarna till lagets framgångar.
Lagledaren Mats Holgersson, t h, är en av flera profiler som varit klubben trogen under lång tid. Något som Ringhov tror varit en av nycklarna till lagets framgångar.

Tränade Astrit Selmani 2018 som nu är med i toppen av skytteligan i allsvenskan

Under sina år i Torn har Ringhov jobbat med en mängd spelare som lyckats olika väl med sin fotbollssatsning. En man som rosat marknaden rejält under säsongen och som tillhörde Torn för bara två år sedan är Astrit Selmani. Anfallaren gjorde under säsongen 2018 13 mål för Torns IF. I år spelar han i allsvenskan och har i skrivande stund gjort 14 mål för Varbergs BoIS och skuggar toppen av skytteligan. Selmani kom till Stångby-klubben från FC Rosengård och det var då en spelare i behov av en tränare och ett lag som gav honom stort förtroende.

– Magnus Nilsson, min dåvarande tränarkollega, hade haft Selmani under sin tid i BK Olympic och det fanns även ett par spelare i Torn som hade spelat med honom tidigare. De berättade om en spelare som tappat lite suget för fotbollen och som hade blivit bränd i ett par klubbar och kanske inte hade det där drivet för att nå elitfotbollen, säger Ringhov och berättar om när Selmani väl började träna med Torn.

– Man såg att här finns något oerhört speciellt, en talang som kanske inte har frodats riktigt av olika orsaker. Det kan handla om honom själv men också att han inte fått förtroendet fullt ut i de andra klubbarna han varit i. I takt med att han fick möjligheten att starta och vågade misslyckas. Selmani stod också för något som rimmade väl in i vad vi tycker är viktigt i Torn vilket är att verkligen ta jobbet fullt ut på plan. Det har man hört många gånger av kollegor att Torn är jobbiga att möta då vi kämpar för varandra och sen måste det ju in kvalité också men det hade Astrit redan när han kom till klubben. Det dröjde inte många veckor innan man förstod att det här kommer bli något oerhört bra av detta samtidigt som lagkamraterna backade upp honom på ett väldigt bra sätt. De gav honom stor plats direkt såväl på plan som i spelargruppen.

Någon i nuvarande trupp som kan göra samma resa?

– Svårt att peka ut någon enskild spelare, vi har haft något av en svajig höst som lag och då är det svårt för individer att sticka ut. Skulle jag säga någon så kanske det är Victor Larsson som är en spelare som jag är oerhört imponerad av. Han kom till oss från Malmö FF:s ungdomslag inför förra säsongen och har visat på stort tålamod och är en spelare som står med fötterna på jorden. Jag är imponerad av att han trots sin unga ålder spelar så pass bra i den positionen han har, det är en modern mittback.

Harlyckans IP blir den sista skådeplatsen som Torn-tränare för Ringhov. Detta för match mot Eskilsminne, därefter väntar en ny tillvaro utan långa bortamatcher och pressen av att ständigt utvecklas. Ringhov kommer sakna mycket av fotbollen men medger att just pressen kring matcher ska bli skönt att vara utan ett tag framöver.

– Rädslan av att förlora har blivit större än glädjen att vinna. Det är en sak som gjort det jävligt jobbigt för mig mellan varven. Pressen kommer väl från en själv att vilja göra saker bättre hela tiden och förlorar man en match så kommer frågorna direkt kring hur vi kunde förlora den matchen när vi vann i fjol och så vidare. Det blir mycket mer uppmärksammat i denna serien, man kan ha pratat med tio personer om matchen innan helgen är över och det har varit tufft så det ska bli skönt att slippa den biten.

Lunds BK har länge varit laget i Lund. Ringhov är stolt över att nu kunna konstatera att Torn är staden bästa lag. På bilden ser ni Ringhov skämta med LBK-backen Gustav Hillstedt.
Lunds BK har länge varit storlaget i Lund. Ringhov är stolt över att nu kunna konstatera att Torn är stadens bästa lag. På bilden ser ni Ringhov skämta med LBK-backen Gustav Hillstedt inför den första derbymatchen i år som slutade 0-0 på Klostegårdens IP.
--------------------------------------------------

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK!

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.