Fotbollshörnan

Fokus på den lokala fotbollen

Silly

Målkung i Danmark och Norge- nu ska Rade Pricas mål lyfta NK Croatia till nya höjder

Foto: NK Croatia

Foto: NK Croatia


Efter säsongen 2016 valde Rade Prica att lägga fotbollsskorna på hyllan. Han kunde då blicka tillbaka på en fantastisk karriär med proffsspel i fem länder, sju ligatitlar samt skytteligavinnare vid två tillfällen. En gång i danska Ålborg och en gång med norska jätten Rosenborg. Efter karriären har Prica varit involverad i Malmö FF:s ungdomsakademi och han har även hållit igång under en säsong med Ramlösa Södra IF 2017, då i division 4. Nu har Prica valt att snöra på skorna igen, fyra år efter att han lirade i seriesammanhang senast. Division 5-klubben NK Croatia är klubben som lyckats rekrytera målkungen.

– Jag känner Stipe Palac som är sportchef i klubben och på den vägen är det. Vi pratades vid och så kom det på tal om jag inte var sugen på att testa spela igen. Då kände jag att fotbollsträningen kunde vara ett bra sätt att hålla sig i form. Har blivit en del padel nu på sistone men själva fotbollsträningen känns som bra typ av motion, sen får vi se hur kroppen svarar. Man vill ju helst inte gå sönder.

Hur känner du inför vad som komma skall?

– Det ska bli spännande, kul att se var man står någonstans. Det var ett tag sedan man spelade fotboll senast (2017 i division 4 med Ramlösa Södra IF). Efter den säsongen med Ramlösa har jag inte spelat så mycket boll alls faktiskt. Det jag gjort är att vara tränare för MFF:s pojkar u-14, u-16 under en period så har ju känt på bollen lite och skjutit en del. Tillslaget lär nog finnas kvar så får vi se om det andra också är kvar.

Har man vunnit skytteligan vid två tillfällen i nordiska toppligor och även levererat mål på hög för Maccabi Tel Aviv i Israel så känns det som att Prica kommer göra en del kassar i division 5. Prica är ödmjuk inför uppgiften men tror även han att han har en del mål i kroppen.

– Jag hoppas kunna göra en del mål i femman sen vet jag att jag inte kommer vara med i varje match och på varje träning utan så ofta jag kan. Det blir nog inte en hel säsong med andra ord utan så mycket som möjligt, säger han och utvecklar sina tankar kring om målgörandet är något som sitter i trots frånvaron av fotboll under ett par år.

–Jag tror att det sitter i ryggmärgen sen kommer man nog vara lite ringrostig så där. Känner att jag fortfarande kan röra mig hyfsat och det ska bli kul att se när träningen drar igång hur pass kroppen kommer att hålla, säger Prica som hunnit fylla 40.

Det är nästan fem år sedan Prica lämnade elitfotbollen efter en sejour i Landskrona BoIS och med lite distans till karriären så saknar han inte elitfotbollen så mycket. Vissa delar kan han dock sakna ibland.

– Ja, känslan av att få göra mål saknar man samt att höra tjatet i omklädningsrummet och på planen, det är ingredienser man har saknat lite nu när man varit ifrån fotbollen ett tag. Sen kan man även sakna vinnarmentalitet, inte bara på match utan även på träning. Det har blivit en del padel nu och då har jag ju märkt att man fortfarande att förlora, haha.

Hur har detta märkts, blivit några rack som brutits?

– Haha, nej så långt har det inte gått så inga brutna rack hittils, haha.

Har det varit svårt att anpassa sig till ett “normalt” liv efter fotbollen?

– Nej, det tycker jag inte. Sen har jag på ett eller annat sätt ändå hållit på med fotbollen sedan jag la av i form av att vara spelare eller tränare. Saknar inte den pressen som man hade som fotbollsproffs och de förberedelser man måste gå igenom för att lyckas på den nivån.

Efter en lyckat sejuor i Helsingborgs IF mellan 1998-2002 hamnade Prica i tyska Hansa Rostock som då tillhörde Bundesliga. Därefter blev det spel för Ålborg i Danmark, Premier League-spel med Sunderland följt av fina år med norska toppklubben Rosenborg. Därefter följde en succéfylld sejour i Israel med Maccabi Tel Aviv med ligatitlar på hög innan han vände hem till Sverige och Helsingborgs IF 2015. Prica han med en sväng till i Israel, den här gången med Maccabi Petah Tikva innan han avrundade karriären med spel i Landskrona BoIS. När han ombeds blicka tillbaka på proffsåren är det en märkbart stolt Prica som ser tillbaka på en häftig karriär.

– Man ska ju aldrig ångra något man gjort och jag är jäkligt glad för den karriären jag hade, känns som jag har trivts ganska bra i alla länder jag spelat. Sen trivdes jag väl allra bäst under de säsongerna jag spelade för Maccabi Tel Aviv i Israel. En stor anledning till det var de framgångar vi hade då. Klubben hade inte vunnit serien på 10 år när jag kom och därefter vann vi tre säsonger i rad. Vädret där gjorde också allting runt omkring så mycket lättare, det var bara på med ett par shorts och träna. När man blickar tillbaka på det så kändes sejouren där som en väldigt lång semester, säger Prica som kunde ha hamnat i Kanada i stället.

– Det stod mellan en klubb i MLS från Kanada eller Tel Aviv i det skedet. Snackade med Jordi Cruyff (son till legenden Johan) som var sportchef i Tel Aviv och han gav goda vitsord om klubben. Det landade i att jag skulle komma och besöka klubben och staden några dagar och att jag sedan skulle ta ett beslut. Att jag valde Tel Aviv är ett beslut jag verkligen inte ångrar, trivdes fantastiskt bra där!

Nu väntar en lång försäsong innan vi får se Rade Prica på fotbollsplanen igen. Det är inte mycket vi vet om hur kommande säsongen kommer se ut på grund av rådande pandemi men en sak är säker, Prica kommer finnas med i målprotokollet!

 

Målgörandet sitter i ryggmärgen för målkungen Rade Prica. 2021 gör han målen för NK Croatia i femman. Foto: NK Croatia
--------------------------------------------------

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK!

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.