Fotbollshörnan

Fokus på den lokala fotbollen

Silly

Öppet brev från Skånes FF: “Fotboll är viktigt för individ och samhälle”


Sedan måndagen den 25 januari är det åter igen möjligt att träna fotboll för såväl ungdomar som seniorer. Flera riktlinjer och restriktioner gäller dock fortfarande, såsom exempelvis max åtta i en träningsgrupp och att träningen genomförs utomhus. Även tidigare beslutade riktlinjerna kring hygien, resor med mera gäller tillsvidare.

Det är oerhört viktigt att vi alla hjälps åt att hålla tillbaka smittspridningen i regionen och det är naturligtvis av högsta prioritet. Men när nu myndigheter öppnar upp för träning under kontrollerade former så är det viktigt att alla våra fotbollsföreningar i Skåne får samma förutsättningar för att kunna träna. Skånes Fotbollförbund ser en stor risk i att unga vuxna slutar med idrott och fotboll ifall de inte får komma igång med träningar och på kort sikt även spela enstaka matcher. Det är i gruppen 16-24 år som de flesta seniorspelare finns.

Vi konstaterar att under hösten 2020 genomfördes det seriespel i Skånes Fotbollförbunds distriktsserier utan någon ökad smittspridning. Vi är därmed helt övertygade om att det nu ska gå att genomföra träning för seniorer utan någon ökning av smittspridningen.

Det är därför med stor oro vi fått ta del av att några kommuner i Skåne valt att inte följa myndigheternas råd att öppna upp sina kommunala utomhusanläggningar för fotbollsträning. Då det innebär att det blir orättvist och ojämlikt inom distriktsfotbollen i Skåne. De föreningar som själva äger sina idrottsplatser tränar medan andra föreningar som tränar på kommunala anläggningar stängs ute. Det kan som exempel kan nämnas att ett damlag i division 3 tränar för fullt, vilket de gör helt rätt i, medan övriga damlag som senare i vår spelar i samma serie, men som använder kommunal anläggning, inte har denna möjlighet. En del föreningar hyr dessutom planer utanför sin egen kommun. Detta är inte bra, inte minst i ett smittskyddsperspektiv, då man reser till andra kommuner för att utöva sin träning. Vi får även signaler på att herrfotboll får företräde gentemot damfotboll när det är begränsat med ytor att träna på.

Vår önskan är att alla kommuner i Skåne snarast öppnar upp sina kommunala anläggningar för fotbollsträning utomhus. Folkhälsan är viktig, och vi får inte glömma bort de unga vuxna som är i minst lika stort behov av att träna och röra på sig som barn födda 2005 och senare. Att träna utomhus har under hela pandemin inte ansetts utgöra någon särskild risk för smittspridning. För att bibehålla verksamheten intakt, och hålla utövarnas motivation att träna uppe, är det viktigt att alla barn, ungdomar och vuxna kan återgå till utomhusträning och att det inom kort blir tillåtet med matcher utomhus. Det finns all anledning att bibehålla restriktioner avseende hygien, ombyte, mm. men det finns också anledning att se över beslutet att begränsa träningsgrupper utomhus till åtta personer. Begränsningen hämmar verksamheten och utifrån tidigare erfarenhet känns det svårt att motivera, när det gäller fotboll utomhus.

Skånes Fotbollförbund
Claes Ohlsson, Ordförande och Peter Ekvall, VD

Skånes Fotbollförbund består av cirka 350 medlemsföreningar med över 100 000 medlemmar. Mer än 95 000 aktiva spelare deltar i 3 500 lag och spelar drygt 35 000 serie- och distriktsmästerskapsmatcher varje år. Skånes Fotbollförbund utbildar mer än 8 000 spelare, funktionärer och ledare varje år. Var tredje idrottsaktivitet i Skåne är en fotbollsaktivitet.

--------------------------------------------------

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK!

1 thought on “Öppet brev från Skånes FF: “Fotboll är viktigt för individ och samhälle”

Comments are closed.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.